IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на фалшивите евробанкноти остава нисък

Засечени са едва 16 фалшификата на всеки 1 милион истински евробанкноти в обращение

16:38 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Делът на фалшивите евробанкноти, изтеглени от обращение през 2023 г., остава един от най-ниските, отчитани в историята на единната европейска валута, спрямо общия брой на банкнотите, съобщава Европейската централна банка (ЕЦБ) на сайта си. 

През миналата година са установени 467 хил. фалшиви банкноти, като над 70 процента от тях са с номинал от 20 и 50 евро. Засечени са едва 16 фалшификата на всеки 1 милион истински евробанкноти в обращение, което е един от най-ниските нива на показателя от въвеждането на еврото. 

Въпреки това броят на подправените парични знаци се е увеличил спрямо 2022 г.

Сред фалшивите банкноти 97,2% са засечени в страни от еврозоната, 1,9% - в страни от ЕС, които не са част от валутния съюз, а 0,9% - в други части на света. 

Между 2013 г. и 2019 г. ЕЦБ пусна в обращение серия банкноти, наречена "Европа", снабдени с усъвършенствани защитни елементи, което затруднява работата на фалшификаторите, припомня AFP. 

От края на 2018 г. е спряно емитирането на нови банкноти от 500 евро, тъй като се твърди, че този номинал улеснява престъпния трафик. През 2023 г. фалшивите 500-еврови банкноти са били 1,2% от всички фалшификати, сочат данните на ЕЦБ.

Повечето фалшификати са "много слаби имитации", отбелязва финансовият регулатор. 

В момента тече проект за обновяване на дизайна на бъдещите евробанкноти, като след две проучвания сред европейските граждани са избрани темите "Европейска култура" и "Реки и птици".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още