IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: Опитът показва, че цената на прекалено ранното разхлабване е висока

Заместник-управителят на ЕЦБ се съгласи, че централните банкери са на прав път

23:19 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Опитът ни показва, че е по-лошо да разхлабим паричната си политика твърде рано, отколкото твърде късно, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на Бундесбанк Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„В миналото често е било по-голяма грешка лихвите да бъдат намалени твърде рано и след това евентуално да се появи нова фаза, в която ръстът на цените се ускорява и трябва да бъдат предприети контрамерки“, коментира шефът на Бундесбанк пред Bloomberg в Лайпциг.

„От икономическа гледна точка това би ни струвало повече“, заяви той, като призова централните банкери да бъдат търпеливи при оценката на ситуацията.

Централните банкери, сред които и Нагел, сигнализират, че първото намаление на разходите по заемите е малко вероятно да бъде направено преди юни, като мнозина от тях все още са предпазливи относно риска от по-силен ръст на заплатите, който би могъл да ускори инфлацията. По-силните от очакваното данни за цените в САЩ във вторник сигнализираха за трайни рискове за централните банки.

„По-ефективна стратегия е да оставим лихвите на определено ниво за по-дълго време и да предприемем действия на по-късен етап“, каза Нагел.

Въпреки че призна, че картината на инфлацията се подобрява, той подчерта, че има още какво да се направи, преди служителите да бъдат удовлетворени.

Данните показват, че сме на прав път“, заяви Нагел. Въпреки това „резултатите още не са достигнали нивата, които целим“.

Гуверньорът на Бундесбанк заяви, че ЕЦБ ще изпълни целта си от 2% за ръст на цените най-късно през 2025 г. и че той не се притеснява, че банката няма да успее да постигне тази цел.

„Тенденцията при цените, особено в сектора на услугите, все още изглежда възходяща“, каза Нагел. „Ще трябва да изчакаме още данни, но не се притеснявам, че няма да изпълним целта си.“

Заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос каза, че последните данни за инфлацията засилват оптимизма му, че той и колегите му са напът да постигнат целта си от 2%. 

Управителният съвет беше „положително изненадан“ напоследък, каза Де Гиндос пред хърватската телевизия HRT1. Той повтори, че всички бъдещи решения ще зависят от актуалните данни.

„Последните такива са положителни“, допълни той. „До момента процесът на дезинфлация се наблюдава ясно, така че съм оптимистично настроен за развитието на инфлацията.“

По-рано в сряда той заяви, че ЕЦБ се нуждае от допълнителни доказателства, преди да може безопасно да започне разхлабване на паричната си политика. Той изброи бързия ръст на заплатите, високите корпоративни маржове и геополитическото напрежение като рискове, които все още могат да повишат цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още