IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка предпазливо запази лихвите по едногодишните заеми

Регулаторът избра паузата в опит да подкрепи икономиката на фона на слабата си валута

09:38 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка очаквано остави основната си лихва без промяна като същевременно рефинансира падежиращи средносрочни стратегически заеми. Несигурността около потенциалното разхлабване на паричната политика от страна на Федералния резерв ограничи възможностите за действие на Пекин по отношение на паричната политика, предава Ройтерс.

Китай се опитва да намери деликатен баланс между това да подкрепи икономиката си в момент, когато признаците на упорит дефлационен натиск изискват повече стимули. Всеки агресивен ход по отношение на паричната политика обаче рискува да предизвика допълнителна девалвация на китайската валута и изтичане на капитали.

Тъй като сега инвеститорите очакват Федералния резерв да започне малко по-късно с разхлабването на паричната си политика – някъде около средата на годината, след последните данни от САЩ, трейдърите и анализаторите смятат, че Китай може да се въздържи от въвеждането на предстоящите стимули.

Китайската централна банка заяви, че запазва лихвения процент по едногодишните средносрочни заеми за някои финансови институции на стойност 500 млрд. юана (69,51 млрд. долара) без промяна на ниво от 2,50%.

Решението има за цел да "поддържа ликвидността на банковата система разумно висока", става ясно от изявление на централната банка.

В анкета на Ройтерс сред 31 наблюдатели на пазара, 22, или 71%, от всички респонденти очакваха централната банка да запази разходите по заемите непроменени.

Предвид факта, че заеми на стойност 499 млрд. юана изтичат този месец, решението представлява нетна инжекция от 1 млрд. юана в банковата система.

Чан Уей Лян валутен и кредитен стратег в DBS, заяви, че паузата показва желанието на централните банкери да стабилизират юана.

Все пак някои инвеститори и наблюдатели на пазара увеличиха залозите си за повече мерки за разхлабване на паричната политика през следващите месеци, за да подкрепят втората по големина икономика в света, след като централната банка понижи значително изискванията за размера на банковите резерви по-рано този месец.

В последния си доклад за изпълнението на паричната политика централната банка заяви, че ще я поддържа гъвкава, за да стимулира вътрешното търсене, като същевременно гарантира ценовата стабилност.

„Продължаваме да очакваме два кръга намаления на лихвените проценти през първото и второто тримесечие с по 15 базисни пункта всеки за основните лихви", коментира Тин Лу, главен икономист за Китай в Nomura, в бележка.

Повечето нови и непогасени заеми в Китай се основават на едногодишния лихвен процент, докато петгодишният лихвен процент оказва влияние върху ипотеките. Месечният фиксинг на петгодишния лихвен процент е на 20 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още