IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на кредитирането в Китай се е забавил най-рязко от 21 години

Китайската централна банка заяви, че ще гарантира бърз и устойчив ръст на кредитирането през 2024 г.

17:52 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Увеличението на кредитирането в Китай се е забавило до рекордно ниско ниво миналия месец, сигнализирайки, че търсенето на кредити във втората по големина икономика в света остава слабо, пише Bloomberg.

Измерителят за растежа на кредитите се е повишил с 10,4% на годишна база през януари, показват данни, публикувани от Китайската централна банка в петък. Това е и най-бавният месечен темп на растеж, отчетен от 2003 г. насам. Общото финансиране, широк измерител за кредитирането, е нараснало с 9,5%, без промяна спрямо декември.

Ръстът на китайските заеми се е забавил до рекордно ниски нива през януари. Графика: Bloomberg Ръстът на китайските заеми се е забавил до рекордно ниски нива през януари. Графика: Bloomberg

Забавянето е индикатор за „все още сравнително слабо търсене на кредити, въпреки че нетното ново социално финансиране и новите заеми надминаха макар и ниските пазарни очаквания“, пише Дънкан Ригли, главен икономист за Китай в Pantheon Macroeconomics.

Все по-често се чуват призиви за въвеждане на повече икономически стимули в Китай. Данни, публикувани по-рано тази седмица показаха, че потребителските цени в страната са спаднали с най-бързия си темп от световната финансова криза през 2008-2009 г. насам.

Имаше някои положителни признаци в данните от петък, свързани с жилищата. Нетните средносрочни и дългосрочни заеми за домакинствата, заместител на ипотеките, са нараснали до най-високото си ниво от началото на 2023 г. Според икономистите обаче би било трудно да се тълкуват данните без резултати за брутното кредитиране.

Един положителен знак, че от настоящите стимули има ефект, е стесняващата се разлика между паричните агрегати M1 и M2 в Китай. M2, който включва повече дългосрочни депозити, се е увеличил, изпреварвайки M1 тази година, което отразява спада на жилищния пазар и слабия растеж на корпоративните инвестиции.

Миналия месец китайската централна банка предложи по-голямо от очакваното намаление на съотношението на задължителните минимални резерви за банките и намекна за още предстоящи мерки за подкрепа, въпреки че не промени основните си лихви и разочарова инвеститорите, очакващи първото намаление на лихвите през август.

Смята се, че опасенията, свързани с нестабилността на юана и несигурността относно това кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите си, са ограничили възможностите за разхлабване на паричната политика на Китайската централна банка. Все пак управителят на централната банка Пан Гоншен отбеляза признаци на предстояща промяна на курса в САЩ.

Китайската централна банка заяви, че ще гарантира бърз и устойчив ръст на кредитирането през 2024 г. в опит да стимулира корпоративното заемане и да разшири паричното предлагане. Китайските власти също казаха, че темпът на кредитна експанзия трябва да бъде в крак както с икономическия растеж, така и с целите за инфлация - което някои икономисти тълкуват като темп на кредитен растеж от най-малко 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още