IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отчете рекордна загуба за 2023 г.

Банката заяви, че все още е добре капитализирана и може да работи ефективно, независимо от каквито и да е загуби

15:36 | 22.02.24 г.
Снимка:  Boris Roessler/picture alliance via Getty Images
Снимка: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) отчете в четвъртък рекордна годишна загуба за 2023 г. и заяви, че има вероятност за допълнителни загуби, тъй като агресивните ѝ увеличения на лихвите я принуждават да изплаща милиарди на банките, съобщава Ройтерс.

ЕЦБ, която повиши лихвите с безпрецедентен темп през последните две години, има раздут баланс след десетилетие на финансови стимули и търговските банки сега печелят сериозни лихви по трилионите евро, които отпечата по времето на анемичната инфлация.

„Загубата... отразява ролята и необходимите политически действия на Евросистемата при изпълнението на основния ѝ мандат да поддържа ценова стабилност и няма влияние върху способността ѝ да извършва ефективна парична политика“, казват от ЕЦБ.

От регулатора отчитат, че загубата му преди освобождаването на провизии възлиза на 7,9 млрд. евро след загуба от 1,6 млрд. евро през 2022 г.

След като всички провизии за финансови рискове се премахнат, се отчита загуба в размер на 1,3 млрд. евро, която ще бъде пренесена в баланса и компенсирана от бъдещи печалби.

Банката заяви, че все още е добре капитализирана и може да работи ефективно, независимо от каквито и да е загуби.

„ЕЦБ вероятно ще понася загуби през следващите няколко години в резултат на материализирането на лихвен риск, но след това се очаква да се върне към устойчиви печалби“, казват от банката.

За разлика от търговските банки, централната банка може да работи с изчерпани провизии и дори с отрицателен собствен капитал. Тези загуби обаче може да предизвикат затруднения с доверието, да лишат правителствата от приходи от дивиденти и да повлияят на задаващия се дебат за нова оперативна рамка.

В центъра на проблема е широкомащабното печатане на пари от ЕЦБ – отличителен белег на нейните усилия за стимулиране по време на мандата на бившия гуверньор Марио Драги.

ЕЦБ отпечата пари в брой, за да купи държавни облигации с надеждата, че изобилните и евтини кредити ще възобновят икономическия растеж и ще върнат инфлацията обратно до 2%. Когато лихвените проценти бяха отрицателни, това струваше малко на ЕЦБ, но сега тя трябва да плаща 4% лихва върху средствата, които предоставя на кредиторите.

Търговските банки все още разполагат с излишна ликвидност на стойност 3,5 трлн. евро в еврозоната и може да отнеме дори десетилетие, за да се извадят тези пари от финансовата система, без да се причини нестабилност.

Междувременно ЕЦБ печели скромно от лихви по облигациите, които закупи по време на схемата за стимулиране.

Балансът на ЕЦБ крие и известен потенциален риск, тъй като стойността на същите тези облигации рязко спадна след закупуването им. Но ЕЦБ отново реши да не отписва стойността им, тъй като те се държат до падежа, предимно с фиксирани купони и обикновено имат дълги срокове.

„ЕЦБ може да работи ефективно и да изпълнява основния си мандат за поддържане на ценова стабилност, независимо от всякакви загуби“, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още