IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи кредитния рейтинг на Украйна

Агенцията призовава за скорошни преговори с частните кредитори на страната за преструктуриране на дълга

09:43 | 09.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на Украйна с две степени до ниво СС - второто най-ниско ниво над дефолт. Перспективата пред рейтинга е отрицателна, посочват от агенцията, цитирана от Bloomberg.

„Рейтинговото действие отразява нашето убеждение, че включването на търговските кредитори (притежатели на еврооблигации) в продължаващите усилия на Украйна за облекчаване на държавния дълг е виртуална сигурност“, пишат анализаторите на агенцията.

Правителството планира да се договори за облекчаване на дълга от притежателите на еврооблигации преди текущото действащо споразумение да изтече през август, според S&P.

Ако не се постигне преструктуриране обаче, страната е изправена пред плащания по облигации в размер на 4,5 млрд. долара през тази година, казва агенцията.

Групата кредитори на Украйна вече удължи отсрочката на плащанията по официалния двустранен дълг до края на програмата с Международния валутен фонд през 2027 г.

S&P посочва, че очаква Украйна да започне официални дискусии за преструктуриране на дълга с частните кредитори в краткосрочен план и да завърши процеса до средата на тази година.

„Предвид значителните щети върху физическия и човешкия капитал заради войната, средносрочната икономическа перспектива пред Украйна е обект на висока степен на несигурност“, казва се в доклада на S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 месец
Е за какъв проблем с Човешкия капитал ни говорите, като Зеленски ни убеждава, че Украйна е загубила само 30к до момента в конфликта? Жените и децата са се преселили в Европа, така че не им се налага да ги хранят и поддържат социално в Украйна. Да не би истината да е друга и Зеленски да не ни казва, а медиите да крият? Да не стане като пролетно-лятната есенна контра атака през зимата с евроатлантическото темпо 1 напред 2 назад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още