IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Танев: Подготовката за еврото трябва да започне отсега

IT специалистът призова и държавата, и бизнесът да започнат да преработват устройствата и системите си

17:00 | 03.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/ИЛИЯН ИЛИЕВ
Снимка: БГНЕС/ИЛИЯН ИЛИЕВ

Независимо че все още няма дата за официалното присъединяване на България към еврозоната, държавата и бизнесът трябва да започнат подготовката си отсега. Това обясни пред БНР IT специалистът и председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев.

„От датата, в която се приема еврото като официална валута, водещата цена трябва да се превалутира в евро, а да се показва само лев и след това трябва да изчезне в един момент изцяло левът“, каза той.

По думите му касовите апарати трябва да минат през преработка и да имат функционалност, която да разбира от двете валути и да може да сменя три режима, продължавайки да записва правилно данните във фискалната памет. Танев обясни, че този преход в Хърватия е бил по-лесен, защото е имало само софтуерна промяна, а там бизнесът няма процес по удостоверяване и касови апарати, а изпраща данни към държавата виртуално.

През преработка трябва да минат и софтуерът, и системите.

„Не се отпускайте, не мислете, че еврото ще се появи само. Трябва всички, които са свързани с касови системи, фискални системи, да разберат, че предстои преход. Трябва да бъдем активни граждани, за да можем да направим възможно най-лесен и ефективен този преход“, призова Танев.

Според него бизнесът трябва да поиска план за преминаване към еврото, а софтуерната индустрия трябва да се подготви за прехода. Той призова и държавата да подготви капацитет за преузаконяване на някои от устройствата.

Има много работа, която е подготвителна, за да не се изложим и да не ни изненада преходът от лев в евро, каза Танев.

По думите му промяната на валутата ще е по-лесна за онлайн магазините, защото при тях промените ще бъдат софтуерни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още