IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти: Централната банка на Швейцария не е отчела пълния си въглероден отпечатък

Реалните емисии в портфолиото на банката са около четири пъти повече, отколкото показват официалните данни, изтъква Climate Alliance

22:30 | 15.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въглеродният отпечатък на Швейцарската централна банка (SNB) е много по-висок от отчетения, тъй като регулаторът пренебрегва косвените емисии от компании в нейния портфейл от акции, изтъкват екоактивисти, цитирани от Bloomberg.

Climate Alliance изчислява, че тези емисии са около четири пъти повече, отколкото показват официалните данни на банката. Докато SNB посочва, че компаниите от нейното портфолио са генерирали 10,2 млн. тона въглероден диоксид, собствените изчисления на групата показват, че това количество всъщност достига 41,7 млн. тона.

SNB пропуска така наречените емисии от „Обхват 3“, които засягат цялостния климатичен отпечатък на веригата на доставки на дадена организация, тъй като „данните за компаниите в портфолиото са ограничени, а качеството на данните все още е недостатъчно“. „Данните се основават на оценки от доставчици трети страни или доброволна и само частично проверена информация от самите компании“, изтъкват от Climate Alliance.

Въпреки че „както ограничената наличност на данни, така и тяхното качество са реалност“, Climate Alliance казва, че „простото игнориране на съответните емисии е неприемливо“, особено в светлината на инвестиционния подход на SNB за пасивно управление на широките пазарни индекси на индустриализираните и развиващите се страни.

В своя доклад за устойчивостта SNB също така отхвърля призивите за по-активна позиция по отношение на изменението на климата, заявявайки, че няма да промени начина, по който разполага с резервите си в чуждестранна валута, тъй като не ѝ е позволено да „въздейства върху икономическото, политическото или социалното развитие чрез своите инвестиционна политика".

Миналата седмица Европейският съд по правата на човека заяви в забележително решение, че Швейцария не е успяла да защити гражданите си от опустошителните последици от изменението на климата.

Швейцарският парламент трябва да вземе решение по-късно в понеделник относно поредица от инициативи, които се опитват да принудят SNB да вземе предвид изменението на климата в своята парична политика, заявявайки, че това създава значителни финансови рискове, които могат да застрашат ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
confidentsalmon
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 седмици
"Екоактивисти: Централната банка на Швейцария не е отчела пълния си въглероден отпечатък" .Аха. И...Къде е Грета Тунберг, да им издърпа ушите? Ще ми крият те отпечатъка си, ама-хА! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още