IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия процъфтява в Европа и срива нейния въглероден пазар

По-високото производство на зелена енергия и продължителното индустриално забавяне тласкат цената на въглеродните квоти до най-ниското ѝ ниво от март 2022 г.

20:02 | 23.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на Европейския съюз (ЕС) за квоти на въглеродни емисии се насочва към най-лошия си годишен старт от 2016 г. насам, тъй като бързото разширяване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) намалява нуждата от изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Търговията с въглеродни квоти има за цел да привлече повече компании да инвестират в технологии за намаляване на емисиите. И все пак голяма част от работата за намаляване на замърсяването в енергийния сектор се извършва от структурно по-високи енергийни разходи след нахлуването на Русия в Украйна, което ускори внедряването на слънчева и вятърна енергия.

Неотдавнашният спад в цените на въглеродните емисии е свързан с редица фактори, включително с по-високото производство на енергия от възобновяеми източници и продължителното индустриално забавяне. В понеделник цената на референтните въглеродни фючърси падна до най-ниското си ниво от март 2022 г., като от началото на годината тези договори са поевтинели с около 22%.

През последните години Европа е инсталирала нарастващ брой слънчеви панели, тъй като потребителите се обръщат към евтиния източник на електроенергия, за да ограничат излагането си на високите цени на електроенергията. Годишните инсталации в ЕС скочиха до рекорда от над 51 гигавата миналата година, което е с 87% повече в сравнение с 2021 г., изчислява BloombergNEF.

Броят на вятърните турбини също расте, като силните ветрове увеличават производството. Възстановяването на работата на ядрените централи във Франция и запасите от водна енергия също помагат за разширяването на чистата енергия в региона.

„Нивото на производство на електроенергия от изкопаеми горива е по-ниско от очакваното, особено предвид доста добрата година за ВЕИ“, коментира Маркус Фердинанд, ръководител на анализите в базираната в Осло Veyt. Това накара комуналните компании да продават квоти за въглеродни емисии, от които в крайна сметка не се нуждаеха през 2023 г., добавя той.

Цените на въглерода продължават да падат в ЕС. Източник: Bloomberg Цените на въглерода продължават да падат в ЕС. Източник: Bloomberg

Ако енергийните компании изгарят по-малко газ и въглища, те се нуждаят от по-малко квоти. Общите емисии в енергийния сектор са намалели с над 23% през 2023 г., става ясно от данни на геоаналитична компания Kayrros SAS.

В допълнение към по-широкото разгръщане на чиста енергия, икономиката на Европа изпитва проблеми в опита си да се възстанови, което води до спад в търсенето на природен газ, като по-ниските цени подбиват икономиката на по-замърсяващите въглищни централи. Цялостното потребление на енергия остава ниско, като анализатори от BloombergNEF казват, че не е сигурно до каква степен ще се възстанови поради нарастващото приемане на по-енергийно ефективни технологии и покривните фотоволтаици.

Постоянните промени в европейската индустрия също могат да натежат върху дългосрочното търсене на изкопаеми горива.

„Двата основни фактора от миналата година са увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, както и липсата на реално възстановяване на промишлените емисии“, изтъква Тим Аткинсън от CFP Energy.

По-ниска цена на въглерода засега може да помогне за облекчаване на натиска върху европейските политици, осъществяван от критици, които смятат политиките на блока за климата за твърде обременяващи. И това може да даде на компаниите възможност да декарбонизират или да закупят квоти по-евтино преди очакваните увеличения на цените по-късно това десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*Неотдавнашният спад в цените на въглеродните емисии е свързан с редица фактори, включително с по-високото производство на енергия от възобновяеми източници и продължителното индустриално забавяне.* - Ето това в математиката се нарича *пропорционална зависимост* - колкото повече нараства производството от ВЕИ, толкова повече нараства индустриалното забавяне. Просто е, но за училите математика поне до 7-ми клас. Ако съдим по главатарите на *зеления хайвер* - всички са се разминали с математиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 3 месеца
До: dataТук заприлича на Виц.бг! *** след смешника. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 5
data
преди 3 месеца
До: dobaИ ко разправяш - слънцето не свети нощеска ? Очевиден факт . Някакъв коментар за средната цена на ел борсата в слънчев и не толкова слънчев ден ? И кога най-накрая ще вденете че идеята не е чак толкова да заменят конвенционалните производства на ел енергия колкото да се контролира цената на ел. енергията ? И кога най-накрая ще признаете че стратегията на ЕС за създаване на ВЕИ алтернатива на руските изкопаеми горива се оказа особено успешна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: Alex Silver ... хех ... кви СП па теб те гонят по нощите ве ... :))) ... германците разкостват техната част в техни води !! компанията я закриха !! турбините в немско са предвидени за друго вече ... тва в този век свърши ве възрожденче ... мокри сънища !! подписаха 15г договор с Катар , 20г с УСАто , в преговори са с Ирак за подобен , с Норвегия ... блатните гнъсове си гръмнаха самостоятелно тръбите и плашат с ядрено оружие цела Европа и некой ще ходи там за газ ?! колко сте в главата ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... бех се притеснил за теб !! викам си doda-та скоро не е пускал вечер сайта на eso , да покаже , че соларките са 0,00% ... забравил ли е гинкобилобата , или са го преметнали с некое поднебесно менте и не го лови са ... ама те , на линия си ... молодец !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 19
doba
преди 3 месеца
https://***.eso.bg/ - соларки - 0.00%, перки 1.57%. АМИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 25
Alex Silver
преди 3 месеца
Дребна подробност е, че се срива енергетиката на наивниците, подмамени със "зелен хайвер". Неслучайно от ФРГ масово се изнизват крупни компании, най-често бягащи в Щатовете. На всичкото отгоре ФАЩ се канят да намалят вноса на ВПГ. Отново се заговори за възстановяване на СП1 и СП2. Възобновяемата енергия може и да процъфтява. Ама енергетиката цъфти и връзва кънките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още