IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите гиганти в САЩ продължават да съкращават служители, за да намалят разходите

Три от най-големите банки отвъд Океана са намалили служителите си с общо около 2000 души през първото тримесечие

08:21 | 17.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банковите гиганти в САЩ са продължили да съкращават служители през първото тримесечие, като Citigroup е свила най-много работната си ръка, пише Ройтерс.

Броят на служителите в Citi е намалял с 2000, след като третият по големина кредитор в САЩ завърши обхватна реорганизация, целяща да подобри печалбата и да намали ръководните слоеве.

Служителите в Bank of America, Wells Fargo и PNC Financial са намалели с общо около 2000 души през първите три месеца до 31 март спрямо предходното тримесечие.

Банките са под натиск да контролират разходите си заради несигурни перспективи пред икономиката. Макар че инвеститорите продължават да очакват Федералният резерв да укроти инфлацията, като в същото време избегне забавяне на икономиката, очакванията за възможни понижения на лихвите по-късно тази година не са сигурни.

Съкращенията в Citi са част от закриването на общо 7000 работни места, които ще бъдат обявени през идните тримесечия с изтичането на периодите на предизвестие на служителите, съобщи пред репортери главният финансов директор на Citi Марк Мейсън миналия петък.

Съкращенията са част от по-широка цел на Citi за намаляване на служителите с 20 хил. в идните две години.

Ръководители в индустрията признават предизвикателствата в променящата се лихвена среда. Анализатори отбелязват, че поради по-високите лихви, свиването на нетните лихвени маржове и непоследователните резултати в търговията с ценни книжа банките вероятно ще останат предпазливи.

„Управлявахме броя на служителите си. Отбелязахме очакването през януари миналата година, че служителите ни ще продължат да намаляват през годината“, каза пред анализатори във вторник главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан. Вторият по големина кредитор в САЩ е намалил служителите си, като не е запълвал позиции при напускане на служители.

Техният брой е намалял с над 4700 души спрямо първото тримесечие на 2023 г., съобщи Мойнихан.

Инвестиционните банки на Wall Street постигат по-високи приходи, подкрепени от съживяването на капиталовите пазари. Ръководителите стават по-оптимистични, че ръстът в предлагането на акции ще подобри нагласите и ще стимулира сливанията и придобиванията.

Това ще подкрепи перспективите за Goldman Sachs и Morgan Stanley, където служителите намаляха съответно с 900 и 396. Финансовият директор на Morgan Stanley Шарън Йешая каза пред анализатори във вторник, че инвестиционната банка ще продължи да „наема опортюнистично служители“.

През 2023 г. конкурентът Goldman Sachs предприе най-големите си съкращения от световната финансова криза през 2008 г.

JPMorgan Chase обаче не се вписа в тенденцията. Най-голямата банка в САЩ продължи да подсилва редиците си, като е добавила близо 2000 служители през първото тримесечие, с което общият им брой е достигнал 311 921.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още