IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ричард Вернер: Повече банки трябва да отдават кредити за бизнес инвестиции

Според икономиста ситуацията на висока инфлация и слаб растеж е следствие от потребителското и имотно кредитиране

15:25 | 25.04.24 г.
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Трябва да има повече банки, които отпускат кредити за бизнес инвестиции. Това каза икономистът Ричард Вернер, университетски професор по банково дело и икономика, по време на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, който се провежда в Интер Експо Център в София.

„Малките банки основно дават кредити на малки фирми. Това е добро отдаване на заеми и това са добър тип банки: тези, които отдават заеми на бизнеса за инвестиции, за въвеждане на нови технологии, нови идеи, повишаване на производителността. Това създава работни места, икономически растеж, повече данъчни приходи, създава просперитет и стабилност. Няма да доведе до инфлация и банкова криза“, каза Вернер в ексклузивен блиц разговор с главния редактор на Investor.bg Десислава Попова.  

„Когато банка отдава заем, парите за заема са новосъздадени от банката. Така работи банкирането. Ако банката отдава за потребление, тогава ще има повече потребление, но количеството на стоките и услугите ще остане същото и ще доведе до инфлация на потребителските цени“, обясни Вернер.

Ако банките отпускат кредит за покупка на имоти и придобиване на активи, тогава – защото става дума за създаване на пари, инжектирани в имотния пазар, цените на имотите трябва да скочат, каза още той и предупреди, че ако централните банки не предприемат умни политики, това може да доведе до банкова криза.

„Тази ситуация на висока инфлация и слаб растеж идва директно от отдаването на много кредити за потребление и за придобиване на покупка на активи, а не за кредитиране на бизнеса. Ако това се промени, ще имате по-ниска инфлация, по-висок икономически растеж и ще можете да избегнете имотен балон и криза“, каза още икономистът.

Според него е важно централната банка да насърчи банките да увеличат кредитирането за бизнес инвестиции. Той изрази мнение, че трябва да се създават повече по-малки банки, защото те най-често предлагат такова кредитиране. 

Икономистът смята, че най-големите рискове за банковата система произтичат от централизацията. Според него децентрализацията е по-добър подход.

„Трендът към изчезване на банки е негативен, не е добър за икономиката и банковия сектор“, каза Вернер. По думите му 6000 банки в Европа са изчезнали заради сливания.

"Всеки град с население над 50 хил. души трябва да има местни банки. Тогава отдаването на кредити ще бъде по-устойчиво", коментира икономистът. 

По отношение на очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки експертът посочи, че очаква ЕЦБ да бъде първа, но трябва да се следи и поведението не само на Федералния резерв, но и ситуацията в държавите, партньори на САЩ.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и Българската банка за развитие. Основни партньори са MFG, Sirma и Българо-американска кредитна банка.

Събитието се организира с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Фонд на Фондовете, Devin, LATE CAFÉ & ROASTERY, VINOPOLY, White Bite Catering, J Point Group и DiKa.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO) и Българска финтех асоциация.

Медийни партньори на Banking Today са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg и Cash.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още