IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC надви прогнозите, но обяви изненадващо пенсиониране на ръководителя си

Британската банка е одобрила и първи междинен дивидент от 10 цента на акция

09:15 | 30.04.24 г.
Снимка: Leon Neal/Getty Images
Снимка: Leon Neal/Getty Images

Най-голямата банка по активи в Европа HSBC надви очакванията на анализаторите с отчета си за първото тримесечие, съобщава CNBC.

Приходите възлизат на 20,8 млрд. долара, увеличавайки се с 0,3% на годишна база. За сравнение, медианната оценка на LSEG бе за около 16,94 млрд. долара.

Печалбата преди данъците за периода януари-март достига 12,7 млрд. долара, свивайки се 2% спрямо година по-рано, когато бе 12,88 млрд. долара. Въпреки това сумата надвишава прогнозата за 12,61 млрд. долара на анализатори в оценки, събрани от банката.

Печалбата след данъците е намаляла до 10,84 млрд. долара – под сумата от 11,03 млрд. долара за първото тримесечие на 2023 г.

HSBC е одобрила и първи междинен дивидент от 10 цента на акция, както и специален дивидент от 21 цента на акция.

Компанията обяви и пенсионирането на главния изпълнителен директор на групата Ноел Куин, който заема поста от почти пет години.

„Бордът би искал да отдаде заслуженото на управлението на Ноел над компанията. Ноел има дълга и забележителна 37-годишна кариера в банката и сме много благодарни за този значителен принос на групата в продължение на много години“, каза председателят на групата Марк Тъкър.

„По време на мандата му HSBC постигна рекордна печалба и най-силната възвръщаемост в рамките на десетилетие“, коментира Айлийн Тейлър, секретар на групата и главен директор по управлението в HSBC.

Куин ще остане на поста, докато банката започне процеса на търсене на негов наследник. HSBC заяви, че е договорила той да остане на разположение до края на 12-месечния му период на предизвестие, който изтича на 30 април 2025 г., за да подкрепи прехода.

Банката обяви още нетен лихвен марж на ниво от 1,63%, намалявайки от 1,69% преди година.

Основната печалба на акция възлиза на 54 цена, което е малко над 52 цента за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още