IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Wall Street поевтиняват след разочароващи отчети*

Трейдърите очакват заседанието на Фед, на което ще бъде обсъдено намаляване на лихвените проценти

17:15 | 30.04.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на Wall Street започнаха борсовата сесия на червено във вторник, след като някои данни за заплатите, които се оказаха по-високи от очакваното, предизвикаха нови опасения относно инфлацията преди решението на Федералния резерв за лихвения процент в сряда.

Акциите на McDonald’s поевтиняват след данните за разочароващи печалби на хранителната верига, предава CNBC. Акциите на Coca-Cola също поевтиняват, въпреки че гигантът за безалкохолни напитки надмина прогнозите за приходите през първите три месеца на годината и повиши перспективите си.

Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,3%, докато показателят Nasdaq Composite губи 0,4%. Измерителят на „сините чипове“ Dow Jones спада с 69 пункта, или 0,4%.

Индексът на разходите за заетост, мярка за заплатите на цивилните работници, е нараснал с 1,2% през първото тримесечие, надминавайки прогнозата за ръст от 1% от икономисти, анкетирани от Dow Jones.

Акциите се насочват към първия си отрицателен месец от октомври насам, тъй като очакванията за намаление на лихвените проценти спаднаха значително от нивото, на което бяха в началото на 2024 г.

Тази седмица пазарите ще се влияят пряко от предстоящото заседание на Федералния резерв, на което ще стане ясно дали финансовата институция ще предприеме намаляване на лихвените проценти в обозримо бъдеще. Надеждите за това в момента не са големи, тъй като инфлацията в САЩ продължава да бъде по-упорита от очакваното.

Междувременно се очакват тримесечните отчети на други ключови за пазарите компании като Amazon и Apple. В края на тази седмица трябва да излезе и докладът за работните места в САЩ през април, предшестван от данните за свободните работни места и растежа на заетостта в частния сектор.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва до 4,659%, а тази по 30-годишните облигации - до 4,771%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира повишение от 0,31% до 105,9 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,49% до 87,97 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 0,7% до 82,05 долара за барел.

Златото поевтинява с 1,81 на сто до 2315,1 долара за тройунция.

Данните са актуални към 16:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още