IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Standard Chartered надви прогнозите на анализаторите

Акциите на компанията поскъпнаха след новината

13:20 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският кредитор Standard Chartered обяви печалба за първото тримесечие над оценките, след като трейдърите ѝ са се възползвали успешно от бурните кредитни и стокови пазари, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията поскъпнаха с 6% в Лондон. Кредиторът заяви, че оперативната печалба от бизнеса с дългова търговия е скочила с 38% през първото тримесечие, а бизнесът с макротърговия отчита ръст от 12% на приходите.

„Бизнес представянето бе силно и широко базирано в нашите сегменти, продукти и пазари на фона на това, което продължава да бъде несигурна среда“, казва главният изпълнителен директор Бил Уинтърс в изявлението.

По-доброто от очакваното търговско представяне подкрепя коригираната печалба преди облагане с данъци на кредитора, която е скочила с около 25% през трите месеца до края на март на годишна база до 2,1 млрд. долара, се казва изявление от четвъртък. Това надмина оценката от 1,55 млрд. долара в проучване на Bloomberg.

Резултатите са подкрепени и от отдела за управление на благосъстоянието на компанията, като оперативната печалба е скочила 21% спрямо предходната година заради ръст на нови пари и клиенти.

В опит да повиши възвръщаемостта за акционерите и да вдъхне живот на слабо представящите се акции, Уинтърс предприе промени в управлението през последните месеци.

Акциите на StanChart поскъпнаха с 6% след представянето на отчета, превръщайки се в най-добре представящите се в индекса FTSE 100.

Въпреки това цената им остава с над 30% по-ниска от момента, когато Уинтърс пое ръководството на британския кредитор през юни 2015 г.

Компанията отчете и отписване за 55 млн. долара през тримесечието заради преструктурирането, свързано с действия за подобряване на производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още