IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка може да повиши лихвения процент до 0,5% до края на годината

Ако няма големи изненади, е добре да се помисли за едно или две повишения, коментира бивш член на управителния съвет

10:50 | 27.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка може да повиши основния си лихвен процент до 0,5% до края на годината, ако икономическите условия останат повече или по-малко на същото ниво, според бивш член на управителния съвет на финансовата институция.

„Всичко зависи от реалната икономическа ситуация, но ако нещата се запазят без големи изненади, е добре да се помисли за едно или две повишения на разходите по заемите“, заяви Такако Масай в интервю пред Bloomberg.

Очакванията на бизнеса и домакинствата за инфлацията в Страната на изгряващото слънце са се променили, след като цените се повишиха през последните две години.

„Централната банка иска да се увери, че всичко е наред, но в същото време трябва да се справи със страничния ефект, който е по-слабата йена“, посочи Масай. „От друга страна, компаниите имат добри резултати и достатъчно възможности да правят инвестиции за бъдещето“, добави тя.

По думите ѝ финансовата институция трябва да засили комуникацията си по отношение на йената и да остане предпазлива за възможното ѝ въздействие върху потреблението.

Публикувани в петък данни показаха, че инфлацията в Япония се е забавила през април за втори месец, като потребителските цени, без тези на пресните храни, са нараснали с 2,2%. Показателят остана над целта на ЯЦБ от 2% за 25-и пореден месец.

В края на април Японската централна банка запази непроменени лихвените проценти в близост до нулата и публикува нови оценки, според които инфлацията ще се задържи около целевото равнище от 2% през следващите три години, с което сигнализира за готовността си да повиши разходите по заемите по-късно тази година.

Както се очакваше от мнозина, регулаторът запази целевия си краткосрочен лихвен процент в диапазона 0-0,1%, определен само преди около месец, когато направи исторически ход, повишавайки стойността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още