IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Галев: Без бюджет няма да бъдем република, а президентско управление

Управляващите нямат ясни и лесни решения, с които да укротят инфлацията, но може да предприемат мерки за избягване на безработицата, посочи директорът в ЦИД

14:08 | 19.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Липсата на бюджет за 2023 г. ще заличи и минималната сигурност и рамка при каквото и да е правителство след този парламент. Няма да бъдем дори президентска република, а президентско управление, защото реално тогава служебното правителство ще има много по-големи възможности да взема самостоятелни решения, защото няма да има рамка, с която да се съобразява. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Според него липсата на редовно правителство ще доведе до краткосрочни и популистки мерки срещу инфлацията, които едва ли ще бъдат достатъчно ефективни.

„Едва ли ще е възможно да се избегне голям бюджетен дефицит с оглед прогнозите за инфлация до 20% до края на годината, забавянето на световната икономика, войната в Украйна“, коментира Галев. Той смята, че трябва да се вземат мерки за ограничаване на ръста на дефицита.

По думите му увеличаването на дефицита и на дълга са вероятните краткосрочни мерки, които обаче противоречат на правилата за присъединяване към еврозоната и ОИСР.

В анализа си Тодор Галев посочи, че бюджетът ще бъде подготвен от служебното правителство и нито една партия няма да го припознае както свой. Експертът предупреди, че рискът да се започне с надцакване с политически краткосрочни и популистки мерки е много голям. „Нови предсрочни избори ще доведат до много голямо закъснение – шансът бюджетът да не бъде приет до средата на следващата година, ако чакаме нов парламент, е огромен", обясни той.

Галев е убеден, че управляващите нямат ясни и лесни решения, с които да укротят инфлацията, но очаква да се предприемат мерки за избягване на безработицата, както и повишаване на производствената и енергийна ефективност.

Ще успее ли новият парламент да приеме Бюджет 2023? В колко закона Народното събрание трябва да приеме поправки до края на годината, за да се освободят 1,4 млрд. лева транш по Плана за възстановяване и устойчивост? Кои проекти трябва да са с приоритет? Защо голямото мнозинство от парламентарно представените партии вече не говорят за членството на България в еврозоната и ОИСР?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още