IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага въвеждането на индивидуални планове за намаляване на дълговете на страните от ЕС

Държавите ще разполагат с от 4 до 7 години за устойчиво намаляване на задълженията чрез настройка на нетните първични разходи и реформи

17:05 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) предложи в сряда да се променят фискалните правила на Европейския съюз (ЕС), така че правителствата да договорят път за намаляване на дълга, свързан с реформи и инвестиции.

Някои членки на ЕС обаче, най-вече Германия, са скептични към тези промени, пише Ройтерс.

Към момента има универсално задължение за годишно намаление на дълга с 1/20 от излишъка над 60% от БВП за съответната държава, припомня информационната агенция. Брюксел предлага страните като правило да разполагат с четири години, за да намалят дълга си стабилно чрез подходяща настройка на нетните първични разходи всяка година. Това би облекчило тежестта от бързото приспособяване на страни като Италия, която има публичен дълг от 148% от БВП, или Гърция със 186%.

Четирите години могат да бъдат удължени до седем, ако това е оправдано от инвестиции в области, които са приоритетни за ЕС, като борбата с изменението на климата, или реформи, които подобряват устойчивостта на дълговете.

Включването на публичните инвестиции е важен фактор за група държави, водени от Франция и Италия. Те твърдят, че изменението на климата, цифровата трансформация, демографията или повишаването на отбранителните способности след нахлуването на Русия в Украйна трябва да получат по-голямо внимание.

Правителствата ще трябва да поддържат бюджетните дефицити под 3% от БВП и да се стремят да намалят дълга под 60% от БВП, както предвиждат правилата и сега. При превишаване на тези граници ще се предприемат мерки, но глобите ще са по-малки.

ЕК смята, че предложената промяна ще принуди правителствата да се активизират сами по своите дългови планове, вместо да ги смятат като наложени отвън от Брюксел.

В някои страни от ЕС обаче, особено в Германия, съществуват опасения, че индивидуално договорен и по-дълъг път за свиване на задълженията би насърчил правителствата да отложат трудните решения минимум до изтичането на техните мандати.

Все пак промените са необходими, тъй като нарастването на публичния дълг в страните от ЕС заради подкрепата за бизнеса и домакинствата по време на пандемията направи съществуващите изисквания за намаляване на дълга да изглеждат нереалистично амбициозни.

„Ние се стремим към по-проста система от фискални правила, с по-голяма ангажираност на държавата и повече свобода за намаляване на дълга, съчетана с по-строго правоприлагане“, коментира вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис на пресконференция.

Друга ключова промяна, предложена от ЕК, е фокусирането върху нетните първични разходи - държавни разходи, които изключват лихвите по дълга, които могат да се наблюдават пряко през годината и са под контрола на правителството.

Това би отговорило на дългогодишното оплакване на много правителства, че настоящите правила се фокусират върху структурния дефицит на страната - сложен, изчислен индикатор, който не може да се наблюдава пряко и е склонен към сериозни ревизии.

Сега идеите на Комисията ще бъдат обсъдени с правителствата на ЕС, а по-късно и с Европейския парламент, така че правото на ЕС да бъде променено преди края на следващата година.

Германия приветства предложенията на ЕК за промени във фискалните правила на ЕС относно дълга. Говорител на финансовото министерство на страната коментира, че ведомството ще разгледа внимателно предложението и министърът на финансите Кристиан Линднер ще публикува изявление по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още