IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри акцизен календар за цигарите и тютюневите изделия

Той трябва да влезе в сила от 1 март 2023 г.

17:45 | 23.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се предлага акцизен календар за четири години за цигарите и останалите тютюневи изделия.

Промените са внесени от Министерския съвет и бяха одобрени на първо четене със 154 гласа "за", 1 "против" и 26 въздържали се, съобщава БТА.

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

В доклада на бюджетната комисия се отбелязва, че предлагането на малко по-високи нива на облагане е съобразено с разпоредбите за промяна на акцизната директива, коeто се очаква да бъде внесенo от Европейската комисия на 8 декември 2022 г.

С измененията в ДОПК се въвеждат в българското законодателство и изискванията на европейска директива да се обменя автоматично информация, която се получава от цифровите платформи за търговците, които осъществяват дейност чрез тези платформи.

По оценка на Европейската комисия между 40 и 60% от доходите, които се реализират чрез цифровите платформи, не се декларират. Това ще даде възможност на всички администрации чрез обмена на информация да установят търговците, които осъществяват дейност, дали са декларирали реалните доходи, които са реализирали, се казва в доклада на бюджетната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още