IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предоставя гаранции за 16,7 млн. евро по макрофинансова помощ на ЕС за Украйна

Средствата се предоставят по гаранционно споразумение между Европейската комисия и нашата страна и са предвидени в бюджета

16:41 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България ще осигури гаранции в размер на 16,654 млн. евро по споразумение между Европейската комисия и нашата страна, свързано с предоставяне на извънредната макрофинансова помощ за Украйна. Това решение одобри Министерският съвет, съобщи правителствената пресслужба. Макрофинансовата помощ на Европейския съюз е под формата на заеми.

Средствата са предвидени в лимита за държавни гаранции при прилагане на разпоредби на законите за държавния бюджет, държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Проектът на гаранционното споразумение между Европейската комисия и България е след решение на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна.  

Общият размер на заемите по тази извънредна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 млрд. евро. Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още