IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отбеляза важна победа по дело за неизпълнение на облигации за 3 млрд. долара

Върховният съд на Великобритания дава зелена светлина за пълномащабен процес за спирането на лихвените плащания по емисията, издадена и изкупена от Русия точно преди Майдана, през 2015 г.

20:29 | 15.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна спечели важно дело за облигации на стойност 3 млрд. долара, изкупени от Русия.

Върховният съд на Великобритания постанови, че – на фона на войната на Русия, съдиите трябва да разгледат задълбочено дали Москва не е накарала Киев да емитира облигациите като част от кампания за политическо влияние.

Това дава зелена светлина за пълномащабен процес по въпроса, пише Bloomberg.

Украйна твърди, че облигациите, продадени през 2013 г. в навечерието на Майдана, са част от незаконната политическа и военна агресия от Москва.

„Успехът на защитата на Украйна зависи от това дали тя може да установи, че Русия я е заплашвала с използване на сила и че тези заплахи са били причина за решението на Украйна да сключи споразумението“, казва съдия Робърт Рийд в решението. „Този въпрос може да бъде решен само след процес“, допълва съдията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира в Twitter: „Днес Украйна си осигури още една решителна победа срещу агресора, този път във Върховния съд на Обединеното кралство по делото за облигации за 3 млрд. долара. Съдът постанови, че защитата на Украйна, основана на заплахите за агресия на Русия, ще получи публичен процес. Справедливостта ще възтържествува.“

С решението съдиите отхвърлят опитите на Русия да спечели делото и позволяват на Украйна да спре да плаща по емисията.

Стремежът на Украйна да отложи изплащането на дълга си като цяло вече спечели подкрепа на международно ниво от ключови държавни кредитори, както и от частни притежатели на облигации. Украинските власти оттогава проучват начини за преструктуриране на дълга, тъй като възможностите за финансиране са малко, а руската инвазия унищожава индустрията и изчерпва чуждестранните резерви на страната.

„Тежестта ще бъде върху Русия да убеди съда, че нейните заплахи не са допринесли с нищо за решението на Украйна да издаде тези облигации“, казва се в изявление на Министерството на финансите на Украйна. „Всички доказателства ще бъдат разгледани и светът ще наблюдава“, допълва ведомството.

Случаят в Лондон беше издигнат от обикновен търговски спор до такъв, който има правни последици относно способността на английските съдилища да вземат решения относно суверенни неизпълнения. Съдиите традиционно избягват да се намесват в чуждестранни държавни дела – или това, което по-долна инстанция определи като „актове на висока политика от страна на Русия“.

Съдиите постановяват, че докато Украйна не може да твърди, че Москва е упражнила икономически натиск, тя може да твърди, че заплахите на Русия за използване на насилие срещу въоръжените сили и цивилни се равняват на „принуда“. „Принудата върху личността и принудата върху стоките са ясни примери за нелегитимен натиск“, казват мнозинството от съдиите.

Съдът не приема твърдението на Украйна, че споразумението е сключено без разрешението на правителството. Както президентът по това време, когато е издадена емисията, така и министърът на финансите са участвали в подготовката на заема, казва съдът.

Украйна спря лихвените плащания по облигациите за 3 млрд. долара в края на 2015 г. Адвокатите на Law Debenture Trust, които действат от името на руската държава, твърдят, че английските съдилища трябва да решат случая като просто неизпълнение, без да се съобразяват с политиката.

Делото беше преразгледано точно преди Русия да нахлуе в Украйна и има дълга история, след като апелативни съдии отмениха решение на по-ниска съдебна инстанция.

Алекс Герби, адвокат в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, който действа от името на украинското Министерство на финансите, казва, че министерството очаква „пълно публично и безпристрастно съдебно разглеждане на този случай, с изискването за пълно разкриване от Русия по отношение на нейното поведение спрямо Украйна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още