IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли България за седмица без театри и музеи?

40 млн. лева са неусвоените средства от капиталови разходи в културните институции, с които можеха да увеличат заплати, коментира Кирил Бинев

10:43 | 06.06.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Артисти, театрални работници, музикални и танцови дейци, както и работодатели в областта на културата готвят протест заради "орязания бюджет за култура". Това се казва в отворено писмо, подписано от съсловни организации. 40 млн. лева са неусвоени средства от капиталови разходи, които вместо да бъдат прехвърлени поне за заплати, биват отписвани. Това разкри пред Bulgaria ON AIR председателят на Национален фонд "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев.

Той съобщи, че в протеста ще участват музеите, библиотеките, както и представители на други сфери на културата. Към недоволството от водената културна политика ще се присъедини Българска национална филмотека, а миналия месец вече протестираха от Държавен исторически архив и БНР.

По думите му ако исканията им не бъдат чути, ще следва "седмица без култура", като целта е да се привлече вниманието на обществото.

"Ако човек е свикнал да ходи през ден в читалнята на библиотеката и тя бъде затворена, може би ще се примири и ще остане вкъщи, но когато паднат представления и има закупени билети – тогава ще се нанесе и финансова щета. Една от целите е да се предизвика недоволство, насочено към управляващите", коментира Бинев и потвърди, че честата смяна в управлението на страната не е оправдание.

Според него тази проява на недоволство ще се отрази финансово и на артистите. Председателят на НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" обясни за какво биха използвали 40-те милиона лева. "Те са нищожно малко. По наши изчисления увеличението за музеите тази година е малко над 1%. За библиотеките също. Надявам се министърът да погледне поне театрите. Отдавна искаме да се изработи стратегия за културата, която да е насочена и към хората, работещи в културата“, настоява Бинев.

Той се обърна към Комисията по културата и народните представители с искане да преразгледат заплащането в културата, където възнагражденията изостават и дори са наполовина от тези в образованието.

Бинев даде пример със средната заплата в театъра в Ловеч, която възлиза на 1005 лв., а "трябва да е поне 1500 лв.".

На какво разчитат в сферата на културата от номинирания за министър на културата директор на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев? Очакват ли се фалити на културни институции?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Не знам аз ли направих завоя или вие дойдохте на моя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Кой е ***, бива мост. https://***.youtube.com/watch?v=EQSCZHTUTXI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Aaa извънредното представление днеска от 12 нула нула или 13 е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още