IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри проектобюджета за ДОО на първо четене

редложеният проект представя реалистична рамка за финансиране на държавното обществено осигуряване през 2023 г., заяви министър Иванка Шалапатова

17:39 | 11.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., съобщава БТА.

Проектозаконът бе приет със 118 гласа „за“, 34 „против“ и 64 „въздържал се“, като ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) го подкрепиха, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, а „Възраждане“ и ДПС се въздържаха.

Проектобюджетът на ДОО за тази година предвижда обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) да се увеличи от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г. От 1 август т. г. се предлага минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева. От 1 юли т. г. се осъвременяват с 12% пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на миналата година.

В началото на дебата министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че предложеният проект представя реалистична рамка за финансиране на държавното обществено осигуряване през 2023 г. Проектобюджетът на ДОО е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата, посочи тя. 

Георги Гьоков ("БСП за България") коментира, че липсата на съществени промени и адекватни политики в бюджета на ДОО за 2023 г. не отговаря на очакванията на обществото за справедливост в осигуряването и адекватност на осигурителните обезщетения и отдалечава България от определението социална държава. Той посочи, че ПГ на "БСП за България" няма да подкрепи този бюджет, защото не дава решения на натрупаните сериозни предизвикателства, няма визия и сериозни политики, които да помагат на хората да понасят по-леко кризите. От БСП настояват за допълнителни средства за ръст на осигурителните плащания, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация поне за 2022 г.  

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) коментира, че предложеният законопроект се очаква да действа от 1 август до края на годината, затова, разбираемо, е с ниско ниво на амбиция и ниво на реформи. Тя заяви, че ще подкрепят този бюджет, но този за 2024 г. не може да разчита на безусловната им подкрепа. Сачева отбеляза, че системата отново се връща към зависимост от данъци. За пореден път не се залагат средства, които са така необходими, за служителите на Националния осигурителен институт (НОИ), посочи Сачева. Тя декларира, че ще предложат да бъдат увеличени разходите за персонал на НОИ за второто полугодие на годината, като изрази надежда, че това ще позволи доходите на служителите да бъдат компенсирани поне с темпа на инфлацията. 

Севим Али (ДПС) коментира, че бюджетът не предлага нови политики с малки изключения, като например повишаване на обезщетението за отглеждане на дете за втората година - мярка, която ДПС ще подкрепи на второ четене. Той посочи, че друга мярка, която се предлага, е вдигането на осигурителната база за самоосигуряващите се лица, земеделски производители и тютюнопроизводители, което категорично ПГ на ДПС няма да подкрепи и на първо, и на второ четене.

Георги Георгиев ("Възраждане") коментира, че представеният бюджет е неадекватен и не отговаря на реалностите. От ПП говореха за голяма социална политика, която ще провеждат още по време на кампанията, посочи той и попита къде са тези социални промени. По думите му явно това е начинът, по който ще процедират оттук нататък коалиционните партньори - "ще ни предлагат в социалната политика едно голямо нищо". 

Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) коментира, че предвид кратките срокове за подготовка на законопроекта е било невъзможно в него да се заложат сериозни реформи. Той заяви, че ще подкрепят този бюджет и се надява до разглеждане на следващия за 2024 г. да успеят да заложат допълнителни реформи, които да върнат доверието на българските граждани в системата. Той посочи, че тези промени трябва да съдържат и елементи на изсветляване на икономиката и хората да знаят, че има връзка между приноса и ползите. Арабаджиев отбеляза, че в програмата на правителството "Денков-Габриел" са заложили цялостен преглед на системата и по отношение категориите труд за пенсионерите, учителския пенсионен фонд, наследствени инвалидни пенсии, вдовишки добавки, както и в диалог със социалните партньори да опитат да намерят формула за определяне на максималния осигурителен доход, както има такава за минималната работна заплата.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави въпроса защо с проектобюджета се отнемат права на осигурени лица и пенсионери. Тя отбеляза, че по сегадействащия Кодекс за социално осигуряване, ако осигурено лице или пенсионер обжалва по административен ред решение например за неправилно определяне на пенсия, на обезщетение за безработица, непризнаване на злополука за трудова, той не дължи държавна такса и при уважаване на жалбата му, има право да получи направените от него разноски и платено възнаграждение за адвокат. Нинова посочи, че сега с предложения проект тези права се отменят и призова това да бъде поправено между първо и второ четене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още