IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на труда: Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година

Социалните услуги са увеличени от 200 преди 10 години до 661 в момента, предстои анализ за необходимостта от разкриване на нови, съобщи Иванка Шалапатова

13:18 | 19.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година. Това съобщи по БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и заяви, че има увеличение от 235 млн. лева социални приходи, които ще бъдат инвестирани в помощи.

„Ще бъде осигурена помощ за всички пострадали от наводненията в Западна България, които са подали молби за отпускане на еднократна подкрепа“, увери министърът и потвърди, че покрай наводненията е установено, че кандидатстването за еднократна помощ към фонд „Социална закрила" е утежнено, затова с решение отпреди няколко дни тази процедура се улеснява. Еднократната помощ се е увеличила от малко над 300 лева до 1500 лева и тя е предоставена вече на над 200 домакинства, пострадали от наводненията.

Шалапатова отбеляза, че усилията са насочени да се гарантират по-високи доходи за повишаване качеството на живот, но въпросът е какви са тези възможности в средата на финансовата година.

По думите ѝ вече са започнали преговори със социалните партньори за това как пенсионната система отговаря на потребностите на хората. „Ще получим техническа помощ и от Европейската комисия предвид факта, че и в други страни на ЕС има застаряващо население и подобни предизвикателства, коментира тя и обясни, че има най-различни предложения за и против падането на тавана на пенсиите, но в министерството все още нямат окончателно решение.

Иванка Шалапатова отрече твърдението на БСП, че чрез промените в Кодекса за социално осигуряване се отнемат правата на пенсионерите на адвокатска защита при обжалване размера на пенсията. „Регламентирана е промяна единствено по административен ред, когато едно лице не е удовлетворено от определения размер на пенсията. Там идеята е, че няма нужда да се наема адвокат от пенсионера, а е достатъчно да се пусне жалба. Оттам по закон органът, в случая НОИ, трябва да събере всички данни, за да докаже как е образувал размера на пенсията. Ако пенсионерът реши да търси правата си по съдебен ред, няма никаква промяна в регламентацията", разясни социалният министър.

Иванка Шалапатова потвърди, че ще има увеличение на заплатите на социалните работници догодина, като „въпрос на време е да се направят разчетите в бюджета“. „Ще държа всички хора в системата да бъдат компетентни и да са в помощ на децата в нужда, на младите, на възрастните и на хората на пазара на труда, които имат нужда от насока", посочи министърът на труда.

Тя напомни, че социалните услуги са увеличени от 200 преди 10 години, до 661 в момента, като до края на годината предстои да се направи анализ в цялата страна за нуждата от разкриване на нови. Шалапатова съобщи, че тепърва ще се преценява и какво да е паричното подпомагане при ползване на майчинството. Министърът се надява, да има мерки, с които да се осигури адекватна закрила на децата, като това ще е приоритет и съгласуване на изпълнителна и общинска власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още