IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 80% повече хора ще получават подкрепа с реформата в социалното подпомагане

Размерите на помощите от държавата ще нараснат най-малко с 65% до 120% в зависимост от целевите групи, обяви социалният министър Лазар Лазаров

22:07 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С 83% ще се увеличат хората, които се очаква да бъдат подпомогнати от държавата след обвързването на размера на социалните помощи с линията на бедност от 1 юни. Размерите на помощите ще нараснат най-малко с 65% до 120% в зависимост от целевите групи. Това съобщи по време на парламентарния блиц контрол вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той представи очакваните ефекти от подготвената от Министерството на труда и социалната политика реформа в областта на минималния доход, която ще се реализира с влизането в сила на промените в Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане от 1 юни.

„Чрез промените ще се постигне увеличаване на лицата, които се ползват от социална подкрепа, по-точно и ясно насочване на социалните помощи и повишаване на адекватността на социалните плащания“, обясни социалният министър.

Лазар Лазаров увери, че Министерството на труда и социалната политика е предприело всички действия, за да може от 1 юни да започне прилагането на реформата, която е в изпълнение на мерки от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министърът обясни, че са предвидени редица действия за оценяване на лицата, както и поредица от облекчения, чрез които ще се разшири кръгът на хората, които имат право на социални помощи.

Промените предвиждат хора, които напускат социалните услуги от резидентен тип поради навършване на пълнолетие, да имат право на подкрепа в рамките на три месеца за покриване на основни потребности. Предвижда се още хората, които са получавали месечни социални помощи, но започват работа, да продължат да получават подкрепа в рамките на още три месеца.

„Предвидени са промени и в начина на определяне на еднократните помощи за покриване на инцидентно възникнали нужди. Към момента те са равни на петкратния размер на гарантирания минимален доход – 375 лв. От 1 юни стойността им ще е трикратният размер на границата на бедността – 1512 лв. Това дава една по-голяма възможност за подкрепа“, подчерта Лазаров.

По думите му, направени са и редица изменения, които ще улеснят хората при досега им със социалната система. „Те ще могат да подават декларации и заявления в произволно избрана от тях социална служба, както и електронно. Намален е и броят на необходимите документи“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още