IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 7 млн. лева ще осигурят финансиране на четири национални програми в науката

Парите ще са за повече публикации за постижения в българската наука и за подкрепа на изследователския капацитет на учените у нас

21:31 | 19.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 7,182 млн. лева за изпълнение на следващите етапи от четири национални програми в областта на науката отпусна Министерският съвет, съобщи пресцентърът на правителството.

Една от основните цели на НП „Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворения достъп до научна информация” е да се повиши броят на научните публикации с автори от страната в авторитетни научни списания, реферирани или индексирани в световните бази данни Web of Science или Scopus.

От Министерския съвет уточняват, че през първия етап 31 висши училища и научни организации получиха финансиране, а след преглед и оценка на постъпилите отчети във втория ѝ етап ще продължат участието си 28 от тях. За целта се отпускат 3,782 млн. лв.

За втория етап от Национална програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки” се отпускат 700 хил. лв., за подкрепа за развитие на висшето образование, науката и иновациите в сферата на математическите науки чрез провеждане на дейности за взаимодействие между образование, наука и иновации.

Целта на програма „Интелигентно животновъдство” е да предостави иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство, което да намали необходимите човешки ресурси и въздействието върху околната среда. За реализирането на следващия (трети) етап са одобрени 1,2 млн. лева.

За продължаване на научните изследвания, насочени към приложението на изкуствения интелект в земеделието, подобряване на управлението на почвите, качеството на водите и ограничаване ползването на торове и пестициди по програмата се отпускат 1,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още