IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на МВФ: Франция ще има проблеми при свиването на дефицита

Целта „ще бъде малко трудна за постигане“ при сегашната политика на правителството, смята Пиер-Оливие Гуриншас

17:25 | 21.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция ще се сблъска с проблеми при опита си да постигне целта да намали бюджетния дефицит до 2,7% през 2027 г., изтъква главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Пиер-Оливие Гуриншас, цитиран от Bloomberg.

Целта „ще бъде малко трудна за постигане“ при сегашната политика на правителството, изтъква Гуриншас по радио France Inter в събота. „Необходими са повече усилия“, добавя той.

Правителството на президента Еманюел Макрон планира да намали разходите през следващите години, но бюджетният дефицит не се очаква да падне под ограничението на Европейския съюз (ЕС) от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2027 г.

Правилата на ЕС бяха преустановени по време на пандемията от Covid-19 и след това отново след нахлуването на Русия в Украйна, което даде на правителствата повече свобода за разходите до края на 2023 г.

Във Франция „бюджетният път, който правителството планира, върви в правилната посока“, коментира още Гуриншас, добавяйки: „Може би се движи твърде бавно“.

Икономистът призова за допълнителни реформи за стимулиране на растежа на страната и каза, че е твърде рано големите централни банки да започнат да намаляват лихвените проценти, тъй като инфлацията все още е далеч от целите. Според него финансовото състояние на Франция не е тревожно, като се има предвид, че има място за маневриране в бюджета.

Министърът на финансите Бруно льо Мер очаква дефицитът за следващата година да бъде 4,4%, докато се стреми към спестявания от 16 млрд. евро в бюджета, по който работи правителството .

Франция избегна всякаква промяна на рейтинга или перспективата от Moody's Investors Service в петък, което накара Льо Мер да публикува в социалната платформа X, че поддържането на суверенния рейтинг на страната „засилва желанието ни да намалим дълга и решимостта ми да възстановя публичните финанси“. 

Fitch Ratings трябва да преразгледа рейтинга на Франция на 27 октомври, както и S&P Global Ratings, която има негативна перспектива за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още