IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди глобата на НАП от 5 млн. лв. за теча на данни през 2019 г.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно

17:24 | 03.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Софийският районен съд (СРС) потвърди глобата от 5,1 млн. лева, наложена на Националната агенция за приходите (НАП) от Комисията за защита на личните данни, съобщава БТА.

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерската атака през 2019 година.

В мотивите си съдът посочва, че се "налага да бъде напомнено", че достатъчно основание за санкциониране се явява самото неприлагане на съответните подходящи технически мерки, а не осъществяването на нерегламентирания достъп до лични данни.

Напълно несъмнено и безспорно е, че НАП обработва лични данни и за опазването им е следвало да бъдат предприети съответните подходящи технически мерки, посочва съдът.

Според магистратите за вземането на това решение няма каквото и да било обвързващо значение даването от страна на който и да било административен орган на предписания до НАП във връзка с опазване на информацията, представляваща лични данни.

Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

Припомняме, че след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от юли 2019 г. данните на близо пет милиона граждани станаха публично достояние. Това провокира 160 от тях да заведат иск срещу приходната агенция.

Кибернападението обхваща данни за около 5 млн. души (от тях около 1 млн. са на починали лица). По-конкретно файлът, който бе пуснат в публичното пространство, съдържаше данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП и съхранявана в сървър на агенцията и др.

Има трима обвиняеми по случая с кибератаката – Иван Тодоров, собственик на „Тад Груп“, компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков. Тодоров бе в ареста до февруари 2020 г., когато бе пуснат под гаранция от 100 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още