IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров, КНСБ: Бюджетът е изпълним, но с напрежение в приходната част

Да се намалят капиталовите разходи и увеличат парите за заплати, препоръчва президентът на КНСБ

16:48 | 14.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Бюджетът изглежда напрегнат в приходната част, но изпълним, ако държавата работи добре. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

„Бюджетът е най-големият, който сме имали, но ако бъде изпълнен в този вид, с леко прекрояване – да намалим капиталовите разходи и да дадем пари за заплати, така че да поддържаме доходите близки до инфлацията, смятам, че ще бъде добър бюджет”, каза още Димитров.

„Обикновено всички казваме, че е подценена приходната част, за да има преизпълнение и да се харчат пари в края на годината. Това не е такъв случай“.

„Притесняват ме двата милиарда, които са заложени като приходи от таксата върху газа. Ако „Газпром” откаже да плаща, ще имаме сериозен проблем”, каза президентът на КНСБ и допълни, че тогава ще е необходимо рязане на разходите.

Относно приходната част на бюджета той напомни, че има удвояване на парите по европейски програми чрез оперативни програми и плана за възстановяване.

„Затова казвам, че тези 10 млрд. лв. са събираеми, като сложим въпросителна за парите от газа. Изглежда напрегнато, но не нереалистично, ако държавата работи добре“, заяви Димитров.

Според него дефицитът от 3% не е проблем, защото е в рамките на нормалното с оглед на войните в Украйна и Израел.  

„Мисля, че тази мантра с дълговете, никой не трябва да продължава да я говори. Това да харчим, колкото изкарваме, е валидно за много малко държави“, каза той.

Според него липсват пари в бюджета за увеличение на заплатите и не достига 1 млрд. лв. за предвиденото увеличение на средната заплата от 10-12%.

„Това, че Асен Василев се хвали, че с 1,4 млрд. лв. вдига заплати, е фалшива новина, защото половината идват от увеличението, което беше направено преди няколко месеца. Изплащането на годишна база изяжда половината от това увеличение. Този бюджет е напрегнат“, подчерта Димитров и отбеляза, че липсват и средства за енергийни помощи за небитовите потребители.  

Според него буфер в бюджета може да се открие в капиталовите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още