IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz Trade повиши рейтинга на България за първи път от 11 години

Анализаторите на международната компания, която застрахова търговски кредити, оставят без промяна оценката по сектори

17:19 | 15.11.23 г.
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Allianz Trade повиши рейтинга на България за първи път от 11 години. Това е първата ревизия на оценката за страната ни от 2012 г. насам, когато тя бе понижена от B1 на B2. Рейтингът се вдига на BB2 и отчита прогнозата на анализаторите на Allianz Trade за намаляване на средносрочния риск от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, които работят в България.

Според експертите на международната компания, която застрахова търговски кредити, у нас има редица стабилни показатели на макроикономическо ниво, които са дали основание за повишаване на рейтинга в средносрочен аспект. Тяхната оценка показва, че икономиката на България е устояла сравнително успешно на външните шокове през последните четири години. Сред най-големите предизвикателства те посочват пандемията от Covid-19 и войната в Украйна.

Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade, посочи, че рецесията през 2020 г. в нашата страна е сравнително ограничена, а след нея има убедителен подем на българската икономика. „По наши прогнози през 2023-2024 г. годишният растеж на реалния БВП ще остане над 2,5%. Освен това макроикономическите основи остават стабилни. Публичните финанси са благоприятни, като държавният дълг е едва 24% от БВП“, отчита икономистът.

Той напомня, че текущата сметка регистрира малки годишни дефицити от 2021 г. насам, но те са покрити до голяма степен от нетни притоци на преки чужди инвестиции.

„Валутните резерви покриват около седем месеца внос и са повече от достатъчни в подкрепа на действащия валутен борд. България е в добра позиция да се присъедини към еврозоната през 2025-2026 г. Като взехме предвид всичко това, взехме решение да променим средносрочния рейтинг от B на BB, което е в стабилната част на скалата. Краткосрочният рейтинг обаче остава без промяна на ниво 2 – умерен риск“, аргументира се Щамер.

Макар и на ниво държава рейтингът да бележи подобрение, след края на третото тримесечие на тази година експертите на Allianz Trade оставят без промяна рисковите рейтинги за забавени плащания и лоши вземания в секторите на българската икономика. 11 от 18 наблюдавани сектора остават в „оранжевата зона“ на чувствителен риск. Единственият сектор у нас в “зелената зона” на нисък риск, продължава да е "Софтуер и ИТ услуги"*.

Според Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, която вече развива дейност под търговската марка Allianz Trade, повишаването на рейтинга на България е добър знак с индикация за стабилност на българските финанси. „Това ще даде повече увереност, че българските компании, които внасят стоки и услуги, са в състояние да покриват търговските си кредити. Това може да им бъде от помощ, когато търгуват с чужди партньори“, посочи тя.

Попова напомни, че в същото време българската икономика е силно експортно ориентирана и нашите компании не трябва да подценяват рисковете, когато са в позицията на износител. „Не трябва да се намалява и бдителността при търговски операции в страната, защото две трети от секторите у нас остават в зоната на чувствителен риск от забавени плащания”, предупреди тя. И подчерта, че повишаването на рейтинга на България като държава не е основание за българските компании да подценяват предизвикателствата в динамичния контекст на глобалната икономика днес, когато „имаме и индикации за рецесия на някои пазари“. Съветът ѝ към фирмите е да се запознаят с възможностите да защитят бизнеса си с подходящи инструменти като застраховка на търговските кредити.

*Мониторингът обхваща 18 сектора в 70 държави, като се използва методология на Allianz Trade с четири основни критерия – търсене, доходност, ликвидност и бизнес среда. Секторите се индексират от “зелено” за нисък, през “жълто” за умерен, “оранжево” за чувствителен до “червено” за висок риск от забавени плащания и лоши вземания. Изготвя се на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още