IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Правителството събира приходите си, те вървят много добре

Притесненията за приходната част в бюджета за 2024 г. са неоснователни, смята финансовият министър

22:22 | 17.11.23 г.
Финансовият министър Асен Василев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Финансовият министър Асен Василев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Правителството си събира приходите, те вървят много добре. Приходите от ДДС, за които толкова често се говори, сега са с 18% нагоре за сделки в страната. Дефицит има само в един приход – ДДС от внос, където заварихме огромен дефицит. Това коментира финансовият министър Асен Василев пред БНТ, след като днес кабинетът прие да свие приходната част на бюджета срещу ангажимент от ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала в сряда. Няколко поредни заседания на парламента пропаднаха заради липса на кворум, защото представителите на двете партии отказваха да се регистрират в пленарна зала.

„През първото полугодие агенция „Митници“ беше събрала значително по-малко приходи в сравнение с миналата година и те в момента наваксват. Не е ясно дали ще успеят до края на годината, но очакваме приходната част на бюджета да се реализира почти в обема, който е заложен“, коментира Василев.

Той определи притесненията за бюджета за 2024 г., свързани с включването на приходите от таксата за преноса на руски газ в приходната част, като неоснователни. „Махнахме тези приходи и съответно намалихме капиталовата програма и инвестициите. Тя пак остава рекордна, 10 млрд. лв., но по този начин запазваме 3-те процента дефицит, а бюджетът влиза в рамки. Ако тези приходи се реализират, ще можем да направим актуализация и да довършим капиталовата програма в първоначалния ѝ вид“, каза Василев.

Той отхвърли обвиненията, че влизането на България в еврозоната е застрашено заради трупане на дълг от правителството. „Между 2020 г. и 2023 г. дългът се движи в рамките на 22%-23% от БВП и не се вдигна“, каза финансовият министър и добави, че макар в абсолютни стойности сумите на дълга да са по-големи, това не означава трупане на дълг, тъй като БВП нараства и страната ни има по-голяма възможност да връща дълговете.

Той коментира и постигнато днес съгласие за постепенно отпадане на дерогацията за внос на руски петрол на два етапа: от 1 януари се спират квотите за износ, а от 1 март 2024 г. се прекратяват окончателно вносът и преработката на руски петрол.

„Относно дерогацията имахме нормален разговор. Обсъждаха се две неща - да не отиват повече пари към „Лукойл“ и оттам към Русия, и да не се вдигнат цените на горивата за българските граждани, като осигурим достатъчно време за преминаване към неруски петрол. Решението защитава и двете точки – спираме износа, а с това и голямата част от парите за Русия, максимално скоро, на 1 януари догодина. На 1 март, който е технически минималният срок, за да може да се премине към неруски петрол, без да се застраши сигурността на доставките на горива за страната, се спира дерогацията напълно“, каза Василев.

Ако спрем дерогацията за три дни, кой ще намери танкери, които обикновено пътуват от Близкия изток до България, поне 20 дни, запита финансовият министър.

Той отхвърли твърденията, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през „Лукойл“. „Данък „печалба“, който „Лукойл“ ще плати тази година, е около 400 млн. лв. Печалбата, която компанията реализира, е около 600 млн. -650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която не вземаме за българската хазна“, каза Василев.

Той коментира още, че предложението на правителството за данък от 10% върху бакшишите всъщност означава намаляване на налога, тъй като с включването на плащанията за пенсионни и здравни осигуровки общата данъчна тежест е над 30%. „Бакшишите се дават кеш и никой не плаща тези данъци. Ако те се обложат с данък от 10%, без да се плащат осигуровки, така ще се изсветли това плащане“, обясни Василев и допълни, че в общия случай мерките за изсветляване не означават вдигане на данъците, а намаляването им или по-добър начин да се събират.

Той заяви, че приема като комплимент фактът, че е най-критикуваният министър в правителството. Относно кабинета „Денков Габриел“ Василев напомни, че той има ясен хоризонт от 18 месеца, за да изпълни няколко ключови цели – приемане на България в Шенген и еврозоната, повишаване на доходите на хората. „Още от самото начало това правителство е много тежък компромисен вариант“, изтъкна финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още