IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първо четене депутатите приравниха гражданския и трудовия договор

Разширява се и обхватът за предоставяне на информация от платците на доходи, отнасящ се до необлагаемите средства

16:40 | 24.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

На първо четене минаха промените в Закона за данъците върху доходите за физически лица, които допускат на облагане да подлежат и доходите от граждански договори. Те предизвикаха най-много дискусии и в пленарна зала, и в периода на предварителни обсъждания на предложенията. 

Така се разширява обхватът на определението за „трудови правоотношения“, като промяната, предложена от Министерски съвет, цели да бъде намалено „прикриването“ на трудови правоотношения под формата на граждански договори. Това, от своя страна, ще доведе до деклариране и внасяне на данъци и задължителни осигурителни вноски от данъчно задължените лица на базата на действителния размер на техните доходи, съобщава БТА.

Според приетите промени облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, включително всички предварително неопределени допълнителни парични плащания.

От облагане ще бъдат освободени доходите на физическите лица от продажба или замяна на движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците. В тази връзка се предлага в Закона за управление на отпадъците да бъде увеличен прагът на касовите разплащания на сделките с метални отпадъци от 100 лева на 1200 лева на физическо лице за една календарна година.

Предлага се и уеднаквяване на подхода при облагането на доходите от недвижимо имущество от източници в България, като целта е да се предотврати избягването на данъчно облагане. Въвеждат се нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални валути, с което да се постигне по-голяма справедливост за данъчно задължените лица при определяне на облагаемия доход и дължимия данък от продажба или замяна на финансови активи.

Разширява се обхватът за предоставяне на информация от платците на доходи, отнасящ се до необлагаемите доходи, като по този начин ще се намалят отклоненията от данъчно облагане чрез изплащане на част от възнаграждението под формата на „необлагаем доход“. 

Въвежда се данъчно облекчение за приспадане от общата годишна данъчна основа на 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални и системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите (НАП).

В Закона за хазарта се създава задължение за организаторите на хазартни игри да предоставят информация по електронен път на НАП за размера на изплатените парични и предметни печалби на местни физически лица на стойност над 5000 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още