IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Не всички граждански договори ще бъдат приравнени на трудови

Промяната, предпожена от правителството, цели да се прецезира законът, посочват експерти

10:12 | 07.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Не всички граждански договори ще бъдат приравнени на трудови, а това ще се отнася само за прикритите трудови договори, каза в студиото на Нова телевизия старши икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов. Заедно с изпълнителния директор на BESCO Добромир Иванов той коментира предложените от правителството промени в данъчните закони, сред които фигурира и възможност за облагане на граждански договори като трудови. Това обаче няма да се отнася за всички, уточниха експертите. 

По думите на Ангелов и досега НАП е имал право да превръща подобни договори изцяло в трудови.

„Но има едно тълкувателно решение на ВАС, че НАП няма такова право, защото не е разписано изрично в закона. Съдът казва, че има пропуск в закона и сега се поправя пропускът. Сега всъщност това се записва в закона изрично – че „Инспекцията по труда” и НАП имат право прикритите трудови договори да ги класифицират като истински трудови и да се събират всички данъци. Не всички граждански договори ще станат трудови, става дума само за прикритите такива. Тоест – ако работиш цяла година на 8-часов работен ден при един и същи работодател – то това е прикрит трудов договор, а не граждански такъв”, каза още Ангелов.

Според Добромир Иванов при промяна на договор от граждански в трудов ще намалеят парите, които получават хората, работещи на граждански договор.

„Със сигурност има стотици хиляди, които имат някаква форма на граждански договор. За тях това е ефективно вдигане на данъци и осигуровки. Много пъти там има някакви пари, които работодателят е предвидил и ако се вдигнат данъците и осигуровките, той ще си ги приспада“, каза още той.

Иванов отбеляза, че хората, работещи на граждански договор, имат защита. „Ако се прецени, че гражданският договор е скрит трудов договор, работещият има защита по закон. Не може някой да те накара да работиш всеки месец на граждански договор и това да е законно”, каза още Иванов.

Икономистите коментираха и предложението за промени в данъчното законодателство за ресторанти и хотели, които предвиждат задължителна възможност за плащане с пос-терминал в заведения с повече звезди.

„В крайна сметка логиката на нашата данъчна система е, че имаме ниски ставки и трябва да постигнем висока събираемост, за да има пари в бюджета. Не може да имаме хем ниски ставки, хем да се укрива – не може при ДДС 9% на ресторантите пак да се укриват обороти. Или имаш ниска ставка и си я плащаш, или връщаме високата ставка. Не може и двете“, каза Георги Ангелов. Той посочи, че подобна идея е пробвана и работи в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още