IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Иванчев: 2023 година би била успешна, ако дефицитът е до 3%

Финансистът коментира трябва ли точно сега финансовият министър да променя политиката на доходите в България

10:15 | 29.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годината, която изпращаме, би била успешна, ако дефицитът бъде до 3%. Това мнение изказа в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС.

„От гледна точка на поведенческите финанси се вижда, че започнаха масирани критики срещу Министерството на финансите и актуалния министър. Тези критики може би са свързани с усещането за слабо правителство“, коментира д-р Иванчев.

Той допусна, че финансовият министър си мисли, че е дошъл моментът, в който политиката на доходите в България трябва да бъде променена. „Силно контролираните доходи съществуват в редица страни след Втората световна война с цел да се намали инфлацията или да се държи на ниски нива“, поясни Иванчев и напомни изказване на Асен Василев, че е „време да увеличим доходите в България, за да не сме страната с най-ниски доходи“, както и че „не се прави богата икономика с ниски заплати“.

Според финансиста това трябва да се направи сега, въпреки че през септември инфлацията беше 6,3% на годишна база, но е оправдано от гледна точка на влизане в еврозоната, за което ни трябва ниска инфлация, приемлива за Маастрихтските критерии.

По думите му при проинфлационна политика увеличението на доходите средно с 11% не трябва да се прави точно сега, както настоява министърът.

„Не съм готов нито да критикувам, нито да защитавам просто така някакъв бюджет. От години аз не виждам стратегиране на бюджета, защото той не е приходи и разходи, не е счетоводство. Той е инструмент за стратегиране на държавата България и оттам идва вече всичко останало“, коментира Боян Иванчев.

Финансистът е категоричен, че заложените от Асен Василев в бюджета 3% дефицит на касова основа и 10 млрд. лева капиталови разходи няма да бъдат усвоени за една година заради липса на капацитет. „Ако не бъдат усвоени, това ще даде ефект в БВП. Той не би бил толкова, колкото е прогнозиран, а от там ще намалеят приходите“, пресметна финансистът.

Иванчев подчерта, че разнобоят между министрите нарушава "понякога крехкото психологическо равновесие на водещи фигури от водещи партии", но се надява да има правителство, с което страната ни да влезе в еврозоната.

Ще изпадне ли европейската икономика в „мека рецесия“? Защо в първото тримесечие на следващата година се очаква най-голямото поскъпване на кредитите? Ще има ли ефект връщането на възможността физически лица у нас да закупуват дълг чрез ДЦК?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още