IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Бюджетът трябва да има напълно различни параметри

Бившият министър подкрепя виждането на управителя на БНБ да има буфер в бюджета при неизпълнение на приходната част

15:24 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правилният бюджет на държавата трябва да има напълно различни параметри, каза Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, управляващ партньор в „Експат Капитал“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.  

Според него годините от 2019 до 2027 г. са период, в който е трябвало да се търси бюджетен излишък, а не дефицит.

„Въпросът не е цифров, а манталитетен“, заяви Василев и изрази мнение, че дори без опитите за влизане в еврозоната правителството би заложило дори по-висок дефицит в бюджета.

Николай Василев посочи, че инфраструктурата трябва да се строи чрез концесии, а не от държавата, като това би довело до избягване на закъснения, спестяване на държавни ресурси и намаляване на дълга. Той посочи, че според него в момента няма концесии при пътното строителство, защото управлява поколение политици, което „не е чувало думата концесия“.

Според него до края на текущия мандат на правителството дългът ще се увеличи с над 40 млрд. лева и определи бюджетното управление като „ляв популизъм“.

Василев подкрепя идеята на управителя на БНБ Димитър Радев държавата да предвиди в бюджета буфер за покриване на рисковете при несправяне с приходната част. Според бившия министър в момента няма криза, която да налага държавата да изразходва повече от това, което произвежда.

Той изрази надежда, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще превиши прогнозите, но се опасява за износа заради недоброто представяне на eвропейската икономика. Той допълни, че вътрешното потребление по-скоро ще остане силно, но вдигането на социалните разходи, с цел повишение на потреблението, не е правилният икономически път, като смята, че държавните инвестиции са твърде малко.

„Влизането в еврозоната би се отразило положително на цените на всички български активи: имоти, ценни книжа, стойност на компании, на всичко. Влизането в еврозоната ще бъде най-доброто нещо, което може да се случи на нацията през следващите години“, каза още Василев.

Той обаче не вярва, че времевата рамка за влизането на България в еврозоната е добре управлявана, нито, че ще бъде постигната.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още