IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силвия Георгиева, НСОРБ: Инвестициите в общините са зависими от приемането на Бюджет 2024

Без приемането на държавния бюджет се блокират инвестициите в общините, стана ясно от думите на изпълнителния директор на НСОРБ

13:56 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очертава се 2024 г. да бъде година на ударни инвестиции на местно ниво, каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През изминалия мандат на практика не е имало инвестиции заради Covid-19, войната в Украйна, политическата и икономическа криза. Сега се очертава в 2024 г. общините да имат достъп до огромен ресурс за инвестиции, но бюджетите им са пряко зависими от държавния бюджет, обясни Георгиева.

„Ключово за общините е политическите разправии на централно ниво да не се фокусират толкова върху въпроси и проблеми, които са далече от ежедневието на гражданите, а нашите депутати да си дадат сметка, че всички очакваме да приемат държавния бюджет до края на настоящата календарна година. За общините това е жизнено важно“, каза Георгиева. Тя допълни, че през предходните две години общините са работили без общински бюджет, защото държавният не е бил приет навреме.

Ако бъде приет до края на декември, общинските бюджети ще са готови до средата на февруари.

„Ние не можем да работим и да се развиваме, ако нямаме приети общински бюджети“, каза още Георгиева.

По думите ѝ, ако държавният бюджет не бъде приет навреме, това няма да попречи на базовата общинска дейност, но на практика ще спре инвестициите.

През 2024 г. трябва да започне работата по ремонти на училища, улично осветление и саниране на сгради, одобрени проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Силвия Георгиева. Общините ще разполагат и с допълнителни средства, предвидени в Бюджет 2024 г.

Според изпълнителния директор на НСОРБ е необходима промяна на имотния данък. 

„Със сигурност има много сериозна нужда от актуализация на данъчните оценки, беше проведен доста широк обществен и политически дебат по тази тема. За съжаление, не беше възприето предложението на Министерството на финансите – да се създаде правна възможност подобна актуализация да се прави веднъж на две години“, каза тя.

Георгиева посочи, че все още няма предприети действия за децентрализация. По думите ѝ общинските администрации следват бързите технологични промени и дигиталната трансформация и много от услугите вече са електронни. Липсва обаче свързаност между регистрите на общините, чрез които могат да си споделят данни и би улеснило административните пречки на гражданите.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още