IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: Бюджетът е оптимистично направен и има много предизвикателства за догодина

Социално и политически Бюджет 2024 ще има добър ефект, но не и икономически, смята Преслав Райков

18:13 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Може да видим неизпълнение на капиталовата програма, където в момента е заложен буфер за неизпълнение на приходите. Очакванията за ръста на икономиката от 3,2% е прекалено оптимистичен. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи икономистът д-р Юлиян Войнов след като Бюджет 2024 влезе за обсъждане на извънредно заседание в парламента.

Това означава, че приходната част на бюджета е изключително напрегната. Ще видим дали събираемостта ще компенсира, но ако това не се случи, което е вероятно, ще сме свидетели на по-ниски приходи, и това ще се отрази на разходите – ще се наложи да се правят съкращения, коментира той.

Засега се планира да се намалят от 12 милиарда на 10 милиарда инвестициите за големите инфраструктурни обекти. Финансовата рамка е изчислена при ръст на икономиката от 3,2%, средносрочна инфлация от 4,8% и дефицит от 3% на начислена основа.

Според Войнов бюджетът е оптимистично направен и има много предизвикателства за следващата година.

Икономистът Преслав Райков напомни, че инструментът за правенето на хората богати е чрез бизнеса и придадената стойност, който се носи основно от частната инициатива и доброто управление. Той е на мнение, че социално и политически Бюджет 2024 ще има добър ефект, но не и икономически, и смята, че финансовият закон няма да е ефективно приложим.

„Съгласен съм с д-р Войнов, че бюджетът и капиталовата програма са основното перо, с което държавата можеше да стимулира развитието на икономиката. Сега го правим чрез потреблението, не се разгръща икономиката“, потвърди Райков.

Войнов предупреди, че ако властта се опита да задоволи всички искания, ще се появят много сериозни проблеми с изпълнението на бюджета. „Ние сме една от държавите, която премина доста добре през последните два големи икономически цикъла – на COVID и енергийните цени. Увеличението на доходите на населението изпревари инфлацията. Увеличението на доходите води до натиск върху инфлацията. В такава ситуация не е добре да се наливат средства в увеличение на доходи“, съветва той.

По думите на Преслав Райков коледните надбавки не са препъникамък в бюджетната рамка: „И в момента пенсионната система е на критичен лимит в това да се финансира основно от бюджета. Моделът, на който разширяваме пенсионната система, базирана на данъци и дълг, трябва да спре", категоричен е икономистът, като се надява да влезем в новата година с нормално гласуван бюджет.

Изпълним ли е Бюджет 2024 при по-малък дефицит? Трябва ли да се промени моделът за правене на финансовия закон и да се тръгне по-скоро към балансиран бюджет? Как ще се проблемът с дефицита в пенсионната система? Как се обвързва Шенген със сметките на бюджета? Как трябва да се случи продажбата на „Лукойл“?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още