IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второто плащане по Плана за възстановяване ще бъде най-рано в края на януари

МРРБ е напът да изпълни за първи път капиталовата си програма, каза Асен Василев

18:01 | 08.12.23 г. 5
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Второто плащане по Плана за възстановяване ще бъде получено към края на януари или началото на февруари и се очаква то да бъде в размер на 700 млн. евро. Това каза министърът на финансите Асен Василев след заседанието на финансовите министри от ЕС. По думите му ветото на президента е довело до месец забавяне. Той посочи, че са изпълнени всички условия по стария план, а за второто плащане трябва да се изпълнят още две условия. Едното от тях е да се приемат правилата за избора на състав на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), а другото е свързано с пътната карта, приета от парламента, по която все още текат преговори между Министерството на енергетиката и синдикатите.

„В момента виждаме, че събираемостта на данъците върви доста добре, от друга страна разходната част също върви добре. Министерството на регионалното развитие, поне по тяхна заявка, е напът за първи път да изпълни капиталовата си програма. В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки. Политиката, която ние следваме, е да има трайно увеличение на пенсиите“, каза Василев на въпрос дали ще има средства за коледни надбавки на пенсионерите. Той посочи, че по швейцарското правило хората с най-ниски пенсии от 523 лв. ще получават по 50 лв. всеки месец, а не еднократно за Коледа.

 Финансовият министър коментира и средствата за култура, като отбеляза, че са предвидени повече пари за работещите в сектора. По думите му при сценичните изкуства са налице продадени повече билети, отколкото е било заложено в бюджета за тази година, и съответно ще бъдат отпуснати повече средства.

Попитан за казуса „Пирогов“ и оставката на здравния министър Христо Хинков, Василев заяви, че не е негова работа да я иска.

„Това, което казах е, че, ако политиката, която примерно аз провеждам, или назначенията, които аз правя, бъдат бламирани, това за мен би било повод да си подам оставката. Вече дали това е повод за министър Хинков, е въпрос за него“, посочи Василев.

„Имаме индикации в положителна посока, оттук нататък е въпрос на дипломация и малко късмет“, каза той по повод приемането на България и Румъния в Шенген. По думите му по въпроса има подкрепа и от страна на Европейската комисия, и от страна на другите държави членки това да се случи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 4 месеца
До: mr. Yoda ... хаха ... нема такъв втори недъгав като теб ... усойницата така ли те отказва , кога я бориш да й душиш марулята ?! ти за тва гледаш тайно полуголи мъже в женски дрехи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 4 месеца
До: zelka007 Неразположена си нещо. Споко, ще ти мине. Но на тоя от снимката - няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 месеца
До: mr. Yoda ... защото ви сцепи халката на отверстието ... :))) ... докара LNG в държавата и сецнА всичкото четирихилядник ... добър човек ... а ти що дращиш тука , а не си на паметника да повиваш барелефите с черджета , докато ги карат към надин за "възстановяване" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 4 месеца
Тоя на снимката, защо е още на свобода?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още