IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победителят в първия NFT аукцион на Мелания Тръмп е Мелания Тръмп

Криптовалутата, използвана за покупката на незаменяемия токен на Тръмп е дошла от портфейл, който принадлежи на организацията, пуснала NFТ-то

19:02 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимки: Andrew Harrer/Bloomberg

Източникът на средствата от печелившата оферта на първия NFT аукцион на Мелания Тръмп изглежда е самата бивша първа дама.

Серия от блокчейн трансакции показва, че криптовалутата, използвана за покупката на незаменяемия токен на Тръмп е дошла от портфейл, който принадлежи на организацията, която първоначално е пуснала за продажба търгуваното NFТ.

Мелания Тръмп започна аукциона през януари за колекция от физически предмети и NFT на блокчейна, използван от солана.

Победителят от аукциона е бил публикуван на нейния сайт заедно с допълнителна информация, според която NFT-то е продадено за 1800 SOL (солана) – които сега се равняват на около 185 хил. долара – преди три седмици. Колекцията, озаглавена  „Head Of State“, е един от многото планирани аукциони на NFT, които Тръмп обяви, че ще пуска на „редовни интервали“.

Трансакциите, разгледани от Bloomberg News, показват, че на 23 януари дигиталният портфейл, посочен като създател на NFT-то на Тръмп, е прехвърлил 372 657 USDC (стейбълкойн, свързан с американския долар) към друг портфейл, който по-късно е изпратил 1800 SOL на трети адрес. Последният е посочен като победител от аукциона на сайта на Тръмп.

На 27 януари първоначалният портфейл е изпратил 1800 SOL обратно на втория портфейл, показват данните от трансакцията.

В позиция представителите на Мелания Тръмп са посочили, че „естеството на блокчейн протокола е напълно прозрачно. Според това публиката може да види всяка трансакция в блокчейна“. Според нея трансакцията е била извършена от името на трети купувач.

Всяка една трансакция на криптовалута в блокчейна се записва и всеки може да я види . често срещано е инвеститори и създатели да притежават по няколко портфейла и дори да придвижват активи от един в друг.

Тази свобода позволява на някои участници на пазара да купуват и продават едновременно, като – в някои случаи – така изкуствено завишават цените. Процесът е известен като „пране“. По-рано този месец Chainalysis  съобщи, че трейдъри, които се занимават с „пране“, са направили печалба от до 8,9 млн. долара през 2021 г.

Прането е забранено при търговията с традиционни ценни книжа и фючърси. Но NFT-тата се търгуват на нерегулиран пазар и като нов клас активи все още нямат статут на ценни книжа. За момента остава неясно дали цената на NFT-то на Мелания Тръмп е била завишена от движението на средствата между портфейлите.

Колекцията „Head of State” включва три произведения, включително широкопола бяла шарка, която Мелания Тръмп носи по време на посещение на френския президент Еманюел Макрон през 2018 г., подписана от самата нея. Другите предмети са картина на бившата първа дама и NFT с подвижни изображения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още