IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на Celsius са изтеглили милиони преди фалита

Трансакциите са били деноминирани в биткойни, етери, USDC, както и собственият токен на компанията CEL, показват съдебни документи

17:33 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Водещите мениджъри на Celsius Network LLC са изтеглили криптовалути за най-малко 30 млн. долара през месеца преди да замразят тегленията от платформата. Това става ясно от съдебни документи, подадени от адвокатите на кредитора в Ню Йорк, цитирани от Bloomberg.

Вече бившият главен изпълнителен директор Алекс Машински, съоснователят Даниел Леон и главният технологичен директор Нюк Голдщайн, както и структури, идентифицирани като техни свързани страни, са направили серия от тегления през май в размер на общо над 30 млн. долара, става ясно от документите. Трансакциите са били деноминирани в биткойни, етери, USDC, както и собствения токен на компанията CEL.

Машински е изтеглил около 10 млн. долара в криптовалута през май, показват документите. По-рано Financial Times публикува данни. Леон, от своя страна, е изтеглил 7 млн. долара, като нетно от депозитите тегленията му възлизат на около 3,1 млн. долара. Изчисленията включват и тегления на хора и структури, свързани с мениджърите.

Голдщайн е изтеглил около 13 млн. долара. Негови адвокати посочиха пред Bloomberg, че нетно от депозитите неговите тегления и тези на свързани структури са около 559 хил. долара.

Представител на Celsius не е бил открит незабавно за коментар. Нито Машински, нито Леон са отговорили на запитване за коментар.

В представените данни, подготвени от консултанти на Celsius, се посочва, че някои трансакции, отбелязани като тегления, може да представляват прехвърляне на средства от един вид профил на Celsius към друг. Консултантите на компанията продължават да проверяват дали тегления или трансфери от платформата могат да се окажат основание за съдебно дело, става ясно още от документите.

Celsius, който в миналото бе един от най-влиятелните кредитори в индустрията, замрази тегленията през юни и подаде документи за защита от фалит месец след това на фона на срива в криптоцените от началото на годината. Съдията по делото наскоро назначи ревизор, който да разгледа обвиненията срещу компанията и нейните мениджъри.

Машински се оттегли от поста си като главен изпълнителен директор миналия месец, последван от Леон, който напусна фирмата във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още