IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптокредиторът Celsius е подвел инвеститорите си, смята американски регулатор

Департаментът за финансови регулации на Върмонт е завел иск в подкрепа на назначаването на независим проверяващ по случая

11:45 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Фалиралият криптокредитор Celsius Network може би е скрил финансовите си проблеми от инвеститорите и се е занимавал с „неуместно манипулиране на цената“ на токените на платформата, за да подсили баланса и финансите си, става ясно от нов съдебен иск.

Департаментът за финансови регулации на Върмонт е завел иск в сряда в подкрепа на искането на властите в страната за назначаването на независим проверяващ по случая. По-рано от държавната програма за надзор на фалирали компании в САЩ заявиха, че искат такъв проверяващ, който да даде повече информация и яснота по случая.

Според иска, основан на предварителен анализ на финансовите документи, Celsius е отчитал „огромни загуби“ през първите седем месеца на 2021 г. и е имал „две съществено неблагоприятни събития“ през юни и юли същата година. Също така компанията е криела загубите си от инвеститорите въпреки щатските и федерални закони, които са изисквали представяне на финансовото ѝ състояние.

В допълнение в иска също така се посочва, че Celsius може да е манипулирала цената на своя токен CEL. Това може „изкуствено“ да е раздуло тежестта на монетата в баланса на компанията.

Според документа Celsius „никога не е изкарала достатъчно приходи, за да подкрепи лихвите, изплащани на инвеститорите“.

„В хода на разследването в няколко щата стана ясно, че Celsius, чрез главния си изпълнителен директор Алекс Машински и по други начини, е правила фалшиви и подвеждащи твърдения пред инвеститори за финансовото състояние на компанията и нейното спазване на законите за ценните книжа“, се казва в текста. „Вероятно и двете са убедили инвеститорите на дребно да инвестират в Celsius или да запазят инвестициите си в Celsius въпреки притесненията за волатилността на криптовалутния пазар“, се казва още в него.

Регулаторът във Върмонт и други държавни институции са „особено притеснени“ за загубите, понесени от инвеститорите на дребно на Celsius, включително тези, които са инвестирали средства за колеж и пенсионни средства.

„Назначаването на проверяващ е решаващо за гарантирането на защитата на интересите на тези инвеститори“, се казва в документа.

По-рано Bloomberg съобщи, че кредиторът е поискал от съдия разрешение за отпускане на криптовалути на стойност около 50 млн. долара, блокирани в т. нар. попечителски сметки, които да бъдат преведени на потребители. Това обаче е само една малка част от общо над 200 млн. долара, блокирани по сметките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още