IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa ще има нов главен изпълнителен директор 

Най-голямата картова мрежа в САЩ съобщи, че дългогодишният президент Райън Макинърни ще поеме висшия пост през февруари

11:24 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Visa Inc. заяви в четвъртък, че Алфред Кели ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор, считано от февруари, и ще стане изпълнителен председател на Борда на директорите. Следващият главен изпълнителен директор ще бъде Райън Макинърни, дългогодишен президент на картовия гигант.

Периодът на Кели начело на компанията, който започна през 2016 г., съвпадна с продължаващото преминаване към цифрови плащания, тъй като все повече потребители плащат с карти - процес, който се ускори допълнително по време на пандемията. По време на неговия мандат Visa, която е най-голямата картова мрежа в САЩ, също така допълнително разшири фокуса си върху други платежни потоци. Те включват подпомагане на движението на пари по мрежата ѝ без използване на карти, включително за трансакции, в които участват правителства и предприятия, пише The WallStreet Journal. 

Важността на ролята на Visa в глобалната платежна система беше подчертана особено силно, когато Русия нахлу в Украйна по-рано тази година. Visa и други платежни компании бяха призовани да спрат плащанията в Русия като част от по-широките усилия за блокиране на страната от западната финансова система. 

По време на мандата на Кели пазарната стойност на Visa се увеличи повече от два пъти и сега компанията се оценява на над 400 млрд. долара. Макар че акциите загубиха около 4% по време на пазарните сътресения през 2022 г., те се представят далеч по-добре от по-широките пазари, които отбелязват двуцифрени спадове.

Макинърни е президент на Visa от 2013 г. В тази си роля той отговаря за глобалния бизнес на компанията, както и за отношенията ѝ с банки, търговци, финтех компании и други организации. Операторът все още не е назначил нов президент.

Въпреки растежа си Visa се сблъска с редица предизвикателства през последните години. През миналата година Министерството на правосъдието започна разследване на компанията, проучвайки дали Visa незаконно е поддържала доминиращ пазарен дял при дебитните карти. Това разследване, което е в ход, започна, след като през 2020 г. Министерството на правосъдието заведе антитръстово дело срещу Visa, в което се оспорваше планираното придобиване на финтех фирмата Plaid. По това време Министерството на правосъдието заяви, че придобиването ще позволи на Visa незаконно да поддържа монополно положение на пазара на онлайн дебитни карти. Visa се отказа от сделката с Plaid в началото на 2021 г.

Междувременно Федералната търговска комисия разследва дали Visa и нейният конкурент Mastercard Inc. ограничават конкуренцията при маршрутизирането на дебитни карти при онлайн плащанията.  

Освен това наскоро внесеното в Конгреса законодателство има за цел да добави конкуренция в сектора на кредитните карти по начин, който е насочен срещу Visa и Mastercard. Версиите на законопроектите в Сената и Камарата на представителите, внесени от членове на Конгреса от Демократическата партия и от Републиканската партия, се разглеждат като най-значителния законодателен риск за картовия сектор след поправката „Дърбин“ от 2010 г. В тях се призовава кредитните карти Visa и Mastercard, които се издават от най-големите банки, да позволяват маршрутизиране в поне още една неафилирана мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още