IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa разсейва опасенията от забавяне на бизнеса заради войната в Украйна

Силните потребителски разходи донесоха успешно тримесечие на компанията

11:22 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Visa обяви, че очаква приходите ѝ да се ускорят над нивата им преди пандемията, с което увери инвеститорите в трайното възстановяване предвид предизвикателните макроикономически условия. Новината изпрати цената на акциите с 5% нагоре по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Прогнозата на най-голямата компания за обработка на разплащания следва едно носещо оптимизъм тримесечие, подхранвано от възстановяването на потребителските разходи, тъй като облекчаването на пандемичните ограничения и намаляващите случаи на Covid-19 насърчиха повече хора да пътуват и да пазаруват.

Въпреки това ускоряването на инфлацията, повишаването на лихвените проценти и нахлуването в Украйна помрачават перспективите за световен растеж тази година.

Visa, която през март спря операциите си в Русия, предупреди за удар от около 4% по приходите си тази година във връзка с конфликта в Украйна. Тя е поредната международна компания, която сигнализира за подобно влияние на кризата.

Въпреки това гигантът заяви, че в момента не вижда съществено въздействие върху трансграничните пътувания в други части на Европа в резултат на конфликта.

Трансграничните обеми на разплащанията са скочили с 38 на сто през второто тримесечие, а общия обем на разплащанията са се увеличили със 17%.

Компанията отчете нетна печалба от 3,6 млрд. долара, или 1,70 долара на акция. Това се оказа над средната прогноза за 1,65 долара на акция, дадена от анализаторите по данни на Refinitiv.

Оперативните разходи на Visa обаче са нараснали с 11% до 2,4 млрд. долара, тъй като тя похарчи повече за възнаграждения за служителите и за маркетинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още