IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жестоки контрасти определят прогнозите за биткойна за 2023 г.

А съоснователят на Nexo Антони Тренчев отказва да прогнозира цена и признава, че последните събития са отрезвяващ момент

12:56 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

2022 г. беше трудна година за криптовалутите: от пазара бяха изтрити над 1,3 трлн. щатски долара, а в заглавията на медиите преобладаваха новините за фалити на известни компании като този на криптоборсата FTX. Цената на най-известната цифрова монета в света - биткойн - спадна с повече от 60%. В това отношение може би не е изненадващо, че прогнозите на експертите за 2023 г. се разминават значително.

Американският телевизионен канал CNBC обобщава прогнозите на най-важните анализатори на пазара. Привърженикът на криптовалутите и инвеститор Тим Дрейпър все още е оптимист за новата година. Той смята, че биткойнът ще достигне 250 000 долара до средата на 2023 г. Биткойн бикът имаше един от най-оптимистичните коментари и за 2022 г., като прогнозира, че токенът ще струва 250 000 долара до края на годината. През ноември милиардерът рисков капиталист заяви, че удължава срока на тази прогноза до средата на 2023 г. Дори и след срива на FTX той е убеден, че монетата ще достигне границата от четвърт милион долара. 

„Предположението ми е, че тъй като жените контролират 80% от разходите за търговия на дребно, а в момента само 1 от 7 биткойн портфейла се държи от жени, то цената е напът да експлоадира", казва Дрейпър пред CNBC. За да се изпълни прогнозата му, биткойнът ще трябва да се изстреля нагоре с 1400%.

От друга страна, банката Standard Chartered не вижда бъдещето на криптовалутата в розово и смята, че тя ще загуби още 70% от сегашната си стойност, поевтинявайки до 5000 долара.

Опитният инвеститор Марк Мобиус също смята, че дъното все още не е достигнато: той залага на цена от 10 000 долара през 2023 г. Инвеститорът, който се прочу чрез компанията Franklin Templeton Investments, заяви пред CNBC, че мечият му подход към биткойна се дължи на повишаващите се лихвени проценти и по-строгата парична политика на Федералния резерв на САЩ. 

„При по-високи лихвени проценти привлекателността на държането или купуването на биткойн или други криптовалути става по-малко привлекателна, тъй като самото държане на монетата не носи лихва", кавза Мобиус.

Карол Александър, професор по финанси в университета в Съсекс, пък предвижда цената на биткойна да достигне около 30 000 долара през първото тримесечие и около 50 000 долара през третото или четвъртото тримесечие. 

А някои инвеститори са се отказали да се опитват да прогнозират цената на биткойна. За Антони Тренчев, главен изпълнителен директор на създадената в България платформа за криптозаеми Nexo, последните събития са отрезвяващ момент.

Биткойнът беше на „положителна траектория“ по-рано през 2022 г., като институционалното му приемане се увеличаваше, но „няколко основни сили се намесиха", казва той.

Тренчев някога прогнозираше, че биткойнът ще достигне връх от 100 000 долара до началото на 2023 г. Сега той вече не се опитва да прогнозира цената.

Лайт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell, пък направо твърди, че опитите за прогнозиране на цената на биткойна са безплодни.

„Можем да седим тук и да си говорим по това време следващата година, а цената му да е 5000 долара или 50 000 долара, просто няма да се изненадам, защото пазарът е силно зависим от настроенията", каза той пред CNBC.

В днешната сесия биткойнът поевтинява леко с 0,2% до 16 711,66 долара, а етерът отстъпва с 0,4% до 1 214,62 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още