IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите регулатори в САЩ предупредиха банките за рискове в криптосектора

Предупрежденията бяха отправени само седмици след забележителния срив на криптоборсата FTX

10:31 | 04.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американските банкови регулатори предупредиха във вторник финансовите институции, че работата с криптовалути ги излага на редица рискове, включително измами и мошеничество, съобщава CNBC.

„Събитията от миналата година бяха белязани от значителна нестабилност и излагане на уязвимости в сектора на криптоактивите“, казаха реагулаторите в съвместно изявление от Федералния резерв, Федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC) и Службата за валутен контрол (OCC). Предупрежденията бяха отправени само седмици след забележителния срив на криптоборсата FTX.

Регулаторите заявиха, че рисковете включват: „измами и мошеничество сред участниците в сектора на криптоактивите“, както и „риск от заразяване в сектора на криптоактивите в резултат на взаимовръзки между определени участници в криптоактиви“.

По време на криптобума, когато финансовите играчи сякаш обявяваха ново криптопартньорство всяка седмица, банковите изпълнителни мениджъри казваха, че се нуждаят от допълнителни насоки от регулаторите, преди да работят по-пряко с биткойн и други криптовалути в търговията на дребно и институционалната търговия.

Сега, около 2 месеца след банкрута на FTX, индустрията показа, че е изпълнена с лошо управление на риска, взаимосвързани рискове и откровени измами.

Макар че в изявлението се посочва, че регулаторите все още оценяват как банките може да приемат криптото, като същевременно се придържат към различните си мандати за защита на потребителите и борба с прането на пари, те явно подсказват в коя посока са се насочили.

„Базирайки се на текущото разбиране на агенциите и опита им досега, агенциите вярват, че има голяма вероятност издаването или притежаването като основни криптоактиви, които се емитират, съхраняват или прехвърлят в отворена и/или децентрализирана мрежа, или подобна система да бъде в противоречие с безопасните и стабилни банкови практики“, казват още регулаторите.

Те допълват, че имат „значителни опасения за сигурността и стабилността“ към банки, които са фокусирани върху криптоклиенти или които имат „концентрирана експозиция“ към сектора.

Традиционните банки до голяма степен заобиколиха криптосрива, за разлика от финансовата криза от 2008 г., в която изиграха централна роля. Едно изключение е Silvergate Capital, чиито акции бяха ударени през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още