IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои от най-популярните криптовалути се сриват през 2022 г. спрямо пиковете

Докато биткойна е надолу с 60%, стойността на тера е паднала със 100% спрямо най-високото си ниво

19:25 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Биткойн автомати (битомати). Снимка: Bloomberg L.P.
Биткойн автомати (битомати). Снимка: Bloomberg L.P.

2022 г. се оказа безмилостна за пазар на криптовалути. Последният удар върху индустрията беше нанесен, когато Core Scientific, една от най-големите публично търгувани компании за „копаене“ в САЩ, която добива предимно биткойни, подаде молба за защита от банкрут на 21 декември, позовавайки се на падащите цени на токените и нарастващите разходи за енергия, пише CNBC.

Преди това имплозията на FTX унищожи доверието на инвеститорите спрямо криптовалутите, след като някога оценяваната на 32 млрд. долара платформа за търговия с подобни активи фалира. Ефектите от колапса на компанията продължиха да се разпространяват в цялата индустрия.

„Много американци започват да осъзнават, че криптовалутите са просто спекулативна мания и индустрията е пълна с мошеници“, коментира Джеймс Роял, журналист в Bankrate.

Към този момент около 60% от американците сега вярват, че инвестирането в дигитална валута е много рисковано — спрямо 45% през 2021 г., показва скорошното проучване на CNBC Make It: Your Money, проведено в партньорство с Momentive. Други 26% смятат, че такава инвестиция е умерено рискована.

Само 8% от американците изразяват положително мнение за криптовалутите към ноември 2022 г., според CNBC All-America Economic Survey.

Като цяло криптопазарът е загубил малко над 2 трлн. долара през 2022 г., а популярните токени като биткойн се сриват спрямо върховете, записани през 2021 г.

CNBC проследява спада в стойността на седем популярни токени през 2022 г. към 22 декември, като водещ е Terra, чиято стойност се е понижила двукратно спрямо пика си. На второ място са солана и AMP, където спадът достига 93%. Следват кардано (-80%), етер (-67%), биткойн (-63%) и доуджкойн (-55%). Изкарате

Цените на тези токени вероятно ще паднат още повече, когато трейдърите и криптокомпаниите започнат да осъзнават, че нямат безкраен поток от инвеститори, желаещи да подкрепят цените на криптовалутите, посочва Роял.

Всъщност той предупреждава изобщо да не се инвестира в крипто.

Криптовалутите се считат за силно волатилен актив, който е обект на непредсказуеми колебания и спадове на цените. Поради тази причина финансовите експерти обикновено съветват да не инвестирате повече в токени поради големия риск от загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още