IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд получи гаранция за 250 млн. долара, но това не значи, че ще плати парите

Специфичната мярка е одобрена от съдия и предвижда строги парични санкции, ако условията по освобождаването не бъдат спазени

16:18 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сумата за пускането под гаранция на съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд от 250 млн. долара е една от най-големите в американската история, но това не означава, че обвиняемият в действителност разполага с тези средства или че ще трябва да ги плати.

По време на изслушването за гаранцията в четвъртък във федерален съд в Манхатън обвинението и защитата се съгласиха, че активите на бившия милиардер са „намалели значително“. По-рано Банкман-Фрийд заяви, че разполага само с около 100 хил. долара.

Тези 250 млн. долара са под формата на споразумение за персонализирана гаранция, одобрено от съдия, което е гарантирано с капитал от дома на родителите на Банкман-Фрийд в Пало Алто, Калифорния, който почти със сигурност не струва и близо до тази сума.

Но подобно споразумение по-скоро гарантира строги финансови последици, ако се стигне до нарушаване на условията по гаранцията, и често е обезпечено с активи, които са само на около 10% от посочената сума.

Подобен договор за условно освобождаване също така сигнализира и за сериозността на извършеното престъпление, като федералният прокурор Никълъс Рус подчерта това в съда.

Банкман-Фрийд е извършил измама с „епични размери“, открадвайки милиарди от потребители и измамвайки инвеститорите си, каза Рус.

Размерът на сумата е същият, като наложената на основателя на Colony Capital LLC Том Барак, който бе обвинен миналия месец, че незаконно се е опитал да повлияе на американската политика като агент на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това обаче остава значително по-малко от рекордните 3 млрд. долара за имотния наследник Робърт Дърст, след като наруши условното си освобождаване по обвинения в убийство в Тексас.

Освен от Банкман-Фрийд и родителите му, гаранцията трябва да бъде подписана и от още двама души, единият от които не може да бъде роднина, до 5 януари, произнесе се съдът. Не е ясно дали Банкман-Фрийд вече е гарантирал другите два подписа. Негов говорител отказа коментар.

Но и да не успее да осигури другите подписи до януари, това няма да означава, че той ще трябва да изчака делото си зад решетките.

Съдия Гебриъл Горенстайн, който одобри условията за освобождаването на Банкман-Фрийд в четвъртък, и преди това си е имал вземане-даване с високопрофилен обвиняем, който не можеше да намери двама души, освен съпругата и брат си, които да подпишат неговата гаранция за 10 млн. долара: Бърни Мадоф.

В този случай Горенстайн коригира заповедта, така че да отпадне изискването за допълнителните подписи. Мадоф се призна за виновен по обвиненията в измама около три месеца по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още