IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Genesis подаде заявление за фалит

Кредитното подразделение разполага със 150 млн. долара в брой, за да подкрепи преструктурирането си

10:13 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Криптокомпанията Genesis подаде молба за защита от фалит в САЩ, след като пострада от пазарния срив заедно с FTX и заемодателя BlockFi.

Кредитното подразделение Genesis Global Capital, един от най-големите криптозаемодатели, замрази обратното изплащане на пари на клиенти на 16 ноември, след като FTX зашемети финансовия свят с фалита си, подхранвайки опасенията, че и други компании могат да изпаднат в криза, предава Ройтерс. Genesis е собственост на фирмата за рисков капитал Digital Currency Group (DCG). 

Освен компанията майка Genesis Global Holdco и Genesis Global Capital, молба за защита от фалит подаде и другото кредитно звено Genesis Asia Pacific.

В изявлението си Genesis Global Holdco заяви, че ще обмисли потенциална продажба или сделка за еквитизация, за да се разплати с кредиторите, и че разполага със 150 млн. долара в брой, за да подкрепи преструктурирането. Подаването на документите за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство позволява на фирмата да продължи да работи, докато развива план за изплащане на задълженията към кредиторите.

Digital Currency Group води поверителни преговори с различни групи кредитори в условията на ликвидна криза. 

Кредитното звено на Genesis заяви, че активите и пасивите му са в размер от 1 до 10 млрд. долара, а в подадената от него до съда по несъстоятелността на САЩ за южния район на Ню Йорк молба се посочва, че има над 100 хил. кредитори.

Задължения

Криптоборсата Gemini, Cumberland, Mirana, MoonAlpha Finance и фондът на VanEck New Finance Income Fund са сред петдесетте най-големи кредитори на Genesis, става ясно от заявлението за защита от фалит, подадено в четвъртък.

Сред имената има и още такива, които биха били познати на наблюдателите на сектора.

Genesis дължи на Gemini Trust Company 766 млн. долара, на търговската компания Cumberland DRW 18,7 млн. долара, на криптофонда Mirana 151,5 млн. долара, на MoonAlpha Finance 150 млн. долара, а на New Finance Income Fund 53 млн. долара, съобщава CoinDesk.

Има и редица кредитори, чиято самоличност е скрита. На един такъв кредитор компанията дължи 462,2 млн. долара, а на друг 230 млн. долара.

Genesis и CoinDesk имат обща компания собственик - DCG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още