IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира проектозакон за цифровото евро през май

Нашето законодателство ще е рамката за дигиталното евро, коментира еврокомисар Марийд Макгинес

16:40 | 24.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия ще публикува законопроект за дигиталното евро и ще очертае стратегията си за виртуалните вселени през май. Това става ясно от документ, публикуван на сайта на ЕК в понеделник, съобщава CoinDesk.

Въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва тепърва да определи дали да започне да издава дигитална валута (CBDC), комисията сигнализира, че може да има нужда от ново законодателство за установяване на статута на тази валута като законно платежно средство и за предотвратяване прането на пари.

„Нашето законодателство ще е рамката за дигиталното евро“, коментира Марейд Макгинес, еврокомисар по въпросите на финансовите услуги на ЕС, пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент във вторник. „Би било нехайно, ако Европа не направи нищо сега, а в някакъв момент след пет или десет години трябва спешно да бърза с нещо“, допълни тя.

Законопроектът се очаква да бъде публикуван от ЕК на 24 май. От парламента и европейските правителства ще зависи да разгледат подробностите около случаите на използване на дигиталното евро и прилаганата технология, посочи още тя.

Не липсва обаче скептицизъм по отношение на реалното приложение.

„От потребителска гледна точка, какво аз като потребител мога да правя с дигиталното евро, което не мога с настоящите платежни системи?“, попита Маркус Фербер, говорител по икономическите въпроси на най-голямата политическа група в европарламента.

Отделно, друга инициатива за дигиталните светове, се очаква на 3 май и тя ще бъде представена от комисаря по конкуренцията и дигиталните въпроси Маргрете Вестагер. Малко вероятно е обаче да се стигне до предлагането на ново законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Стъпка по стъпка ни бутат в "матрицата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още