IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крипторегулациите наляха 1 млрд. долара в стейбълкойна USDT само за денонощие

Новият приток на средства към монетата на Tether е увеличил пазарния ѝ дял до 51%

10:44 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Регулаторният натиск върху криптовалутите от страна на американските власти се оказва истинска благодат за монета, разположена извън САЩ.

USDT на Tether Holdings Ltd – най-големият стейбълкойн в света – е увеличил пазарния си дял с около 1 млрд. долара само през последните 24 часа, тъй като някои трейдъри прехвърлят средства от конкурентни монети след серия мерки на финансовите регулатори в САЩ, съобщава Bloomberg.

От началото на февруари 2,5 млрд. долара са се пренасочили към USDT, с което общият разполагаем обем на монетата е нараснал от 67,8 млрд. долара до 79,4 млрд. долара към вторник, показват данни на платформата DeFiLama. За същия период от USDC на Circle са изтекли 1,45 млрд. долара, а BUSD на Paxos е загубил 710 млн. долара. И двете оперират под надзора на американските власти.

Само за последните 24 часа пазарната капитализация на USDT нарасна с 1 млрд. долара, показват още данните на DeFiLama. Тези на USDC и BUSD се свиха, изтривайки съответно 280 млн. долара и 690 млн. долара за периода. Пазарният дял на трите най-големи стейбълкойна. Графика: Bloomberg Пазарният дял на трите най-големи стейбълкойна. Графика: Bloomberg

Новият приток на средства към USDT е увеличил пазарния дял на монетата до 51%, посочват от DeFiLama. 

Нова серия регулаторна активност притеснява инвеститорите. В понеделник Департаментът за финансови услуги на Ню Йорк нареди на криптоплатформата Paxos да спре издаването на брандираните от Binance BUSD токени заради „нерешени въпроси“ при надзора на отношенията с Binance.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) може да поиска да определи BUSD като нерегистрирана ценна книга, съобщиха от Paxos и заявиха, че при необходимост ще оспорват такова решение.

Събитията около токена са налице, след като миналата седмица стана ясно, че базираната в Сан Франциско криптоборса Kraken ще плати 30 млн. долара за уреждане на спор със SEC във връзка с продукта ѝ за стейкинг.

Посланието е ясно – натискът на регулаторите се засилва и това изпраща някои от по-големите компании в търсене на убежища в чужбина, извън обсега на американските власти.

Начинът на правоприлагане на американските власти изтласква активността към други юрисдикции, коментира Клара Медали, директор на звеното за проучвания на компанията за данни Kaiko.

„По същество сега останахме с тетер“, посочва тя пред Bloomberg TV. „Никога не е добра идея целият риск да бъде концентриран върху една-единствена централизирана структура, но се опасявам, че с тетера имаме точно това сега“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още