IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от регулациите при стейбълкойните застигат децентрализираните финанси

По-голямата част от притесненията около решението за оттеглянето на Paxos се въртят около спонсорираната от Binance BNB Chain – публичен блокчейн, използван за DeFi проекти

18:21 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на блокчейн платформата Paxos Trust Co. да спре издаването на повечето брандирани от Binance стейбълкойни BUSD заради натиск от американските регулатори се отразява и надолу по веригата към света на децентрализираните финанси (DeFi), обяснява Bloomberg.

Защитниците на DeFi харесват системата, защото позволява на хората да търгуват, отдават и вземат назаем без посредници и често анонимно чрез използването на автоматизирани протоколи, определяйки я като наследника на централизираните финанси.

По-голямата част от притесненията около решението за оттеглянето на Paxos се въртят около спонсорираната от Binance BNB Chain – публичен блокчейн, използван за DeFi проекти, който има най-голям дял на използване на BUSD при децентрализираните финанси.

„Цялата екосистема ще трябва най-вероятно да се обърне към различен стейбълкойн като основен източник на ликвидност“, казва Андрю Турман, изследовател на Nansen, във връзка с BNB Chain.

Стейбълкойни като BUSD, USDT на Tether и USDC на Circle са монети, чието предназначение е да поддържат една зададена стойност, например паритет с щатския долар. Те са под различна форма, като някои са гарантирани от резерви на пари в брой или облигации например. Инвеститорите често съхраняват средства в стейбълкойни между различни сделки, като към момента в обращение са стейбълкойни за около 136 млрд. долара.

Отпечатъкът на BUSD

Като цяло BUSD – третият по големина на пазарната капитализация стейбълкойн – има относително малко присъствие в сегмента на децентрализираните финанси, посочва Рияд Кери, анализатор на криптокомпанията Kaiko.

Например на децентрализираната борса Curve Finance има около 10 млн. долара в BUSD, събрани в пул – най-големият за размяна на стейбълкойна с други монети в рамките на платформата. Според Майкъл Егоров, основател на Curve Finance, регулаторните действия срещу стейбълкойна засега изглеждат като относително сигурен процес за притежателите на BUSD.

В понеделник Департаментът по финансови услуги на щата Ню Йорк съобщи, че е разпоредил на Paxos Trust Co. да спре издаването на BUSD, който има около 16 млрд. долара в обращение. Според изчисления на блокчейн фирмата Nansen BUSD за около 144 млн. долара са били заменени в американска валута само няколко часа след обявяването на решението (в процес, при който обменените токени се „изгарят“, т.е. сe изваждат от обращение). Според Paxos всички съществуващи монети са напълно подкрепени и могат да бъдат обменени най-малко до февруари 2024 г.

На платформата Aave, водещ peer-to-peer проект за кредитиране с криптовалута, се водят преговори за това дали да се замрази кредитния пазар за BUSD. В момента Aave не приема BUSD като обезпечение за вземания, става ясно от данни на платформата Gauntlet.

Оттам обаче предупреждават също, че проекти, които приемат стейбълкойна като обезпечение, трябва „незабавно“ да замразят съответния кредитен пазар, като общия обем монети в обръщение постепенно ще намалее с времето.

Други стейбълкойни

Прекратяването на BUSD също така повдига въпроси за съдбата на други стейбълкойни в децентрализирания сектор, който все още разчита на тях за достъп до фиатни валути. USDC на Circle е най-големият базиран в САЩ стейбълкойн, както и най-използваният в DeFi.

„Това е големият въпрос“, казва Кери от Kaiko. „Напълно е възможно регулаторите да погнат USDC, което ще нанесе далеч по-голяма вреда на децентрализираните финанси“, допълва той.

Мнозина от защитниците на DeFi от дълго време се опитват да намалят експозицията на сектора към централизирани токени като USDC, опериран от Circle Internet Financial Ltd.

Алгоритмичният стейбълкойн TerraUSD набра инерция през 2022 г. преди епичния си крах – ключов катализатор за разпродажбите на криптопазара през миналата година и вероятно една от причините за увеличения контрол върху стейбълкойните като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още